Razvoj

Svetska banka: Uz privredni rast od 7 odsto Srbija bi za 10 godina duplirala BDP

Ukoliko bi Srbija imala stope privrednog rasta od 5 odsto za petnaest godina bi duplirala BDP po stanovniku, smatraju u Svetskoj banci.

Srbija bi mogla da ostvaruje privredni rast od čak sedam odsto godišnje, ukoliko sprovede novi program reformi, izjavila je regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder na promociji ekonomskog memoranduma za Srbiju.

U Svetskoj banci smatraju da bi Srbija mogla da sprovede novi program reformi i ostvari visoke stope rasta, jer je od 2014. godine uspela da u potpunosti neutrališe budžetski deficit, skoro prepolovi stopu nezaposlenosti i svede javni dug na nivo od oko 54 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Glavni ekonomista Svetske banke Ekaterina Vostroknutova naglasila je da bi Srbija sa godišnjom stopom rasta od sedam odsto za 10 godina duplirala svoj BDP, dok bi za 14 do 15 godina duplirala BDP po glavi stanovnika sa stopom rasta od pet odsto.

U Svetskoj banci, ipak, priznaju da stopu rasta od sedam odsto u kontinuitetu duži niz godina nije ostvarila nijedna zemlja u Evropi, a povremeno su ih ostvarivale samo Baltičke zemlje i Poljska, prenosi RTV.

Da bi ostvarivala visoke stope rasta, Srbija bi morala da poveća javne investicije na nivo od pet odsto BDP i privatne investicije na nivo od 20 odsto BDP. Ukupan nivo investicija bi trebalo da bude najmanje 25 odsto BDP, umesto dosadašnjih 19,4 odsto, uz neophodno povećanje efikasnosti investicija.

U Svetskoj banci naglašavaju i potrebu povećanja produktivnosti srpske privrede. U ovom trenutku prerađivačka industrija u Srbiji je na nivou 35 odsto produktivnosti EU.

Posebno je ukazano da bi trebalo smanjiti državnu pomoć za neefikasne firme i do 2,5 odsto bruto dohotka i taj novac usmeriti u investicije.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!