Agro svet

Svetska banka odobrila kreditnu liniju od 50 miliona dolara za srpski agrar

Srpski poljoprivrednici na malim i srednjim gazdinstvima poboljšaće svoju konkurentnost uz kreditnu podršku od 50 miliona dolara koju je dobrio Odbor izvršnih direktora Svetske banke.

Ovim sredstvima će biti podržani napori vlade na unapređenju povezivanja targetiranih gazdinstava sa tržištem poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici Svetske banke.

Projekat ima za cilj povećanje konkurentnosti poljoprivrednog sektora kroz podršku ulaganjima u proizvodnju kvalifikovanih malih i srednjih gazdinstava, jačanje javnog informacionog sistema u agrarnom sektoru i otvaranje ekonomskih mogućnosti u seoskim sredinama, budući da se, kako se dodaje, zemlja približava članstvu u EU, prenosi RTV.

Projekat će promovisati korišćenje usluga poljoprivrednih savetodavnih službi i savetovališta za razvoj poslovanja među zainteresovanim malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima koja se kvalifikuju za finansijsku podršku za unapređenje efikasnosti, izlazak na tržište, lakši pristup komercijalnim zajmovima i za jačanje otpornosti na rizike.

Sredstvima kredita će biti podržane i aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na poboljšanju kapaciteta njegove baze podataka kroz nadogradnju i modernizaciju postojećih informacionih sistema i njihovu integraciju u platformu otvorenih podataka koja će koristiti poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji pružajući im informacije o klimatskim uslovima i kretanjima na tržištu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!