Društvo

Svet se oprostio od Kraljice Elizabete II

Kraljica Elizabeta II sahranjena je u zamku Vindzor, na privatnoj ceremoniji, kojoj su prisustvovali samo članovi kraljevske porodice. Pre toga, održana je državna sahrana u Vestminsterskoj opatiji u prisustvu više od 2.000 zvanica.

Sahrani je prisustvovalo 500 šefova država ili vlada, među kojima su bili kraljevi, japanski car, šeici i sultani. Dan pre sahrane kralj Čarls III, koji je nasledio kraljicu Elizabetu II, i formalno proglašen za kralja na ceremoniji pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu, priredio je prijem za strane zvaničnike u Bakingemskoj palati.

Kraljica Elizabeta II je umrla 8. septembra u 97. godini u zamku Balmoral i od tada se Britanci opraštaju od nje. Pored njenog odra u Vestminsterskoj palati, prošlo je više od 250.000 ljudi. Na dan sahrane u Velikoj Britaniji je bio proglašen neradni dan kako bi se omogućilo što većem broju ljudi da odaju počast omiljenoj kraljici, prenosi B92.

Ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji, gde je kovčeg kasnije prenet, prisustvovali su i brojni strani zvaničnici, među kojima su bili američki predsednik Džozef Bajden i predsednik Francuske Emanuel Makron.  Nakon crkvene ceremonije u Vestminsterskoj opatiji lafet sa kovčegom je prenet do Velingtonovog slavoluka odakle je prevezen u zamak Vindzor. Kovčeg su tokom prolaska ulicama Londona pratili članovi kraljevske porodice: njena deca kralj Čarls III, princeza Ana, princ Endrju i princ Edvard, kao i unuci princ od Vesla i prestolonaslednik Vilijam i princ Hari. Sahrani su prisustvovali i njeni praunuci, princ Džordž i princeza Šarlot, deca princa i princeze od Velsa Vilijama i Kejt.

U Vindzoru je služeno opelo, kome je, osim porodice prisustvovalo oko 800 ljudi, uključujući osoblje zamlka, nakon čega je kovčeg položen u kraljevsku kriptu u Kapeli svetog Džordža. Pre spuštanja u kraljevsku kriptu, sa kovčega su uklonjeni kruna, šar (kugla na čijem se vrhu nalazi krst i koja simboliše hriščanstvo) i žezlo, koji su simboli vlasti monarha. Zatim je lord komornik, najviši zvaničnik u kraljevskokm domaćinstvu, slomio svoj “štap službe”, označavajući kraj službe vladaru i stavio ga na kovčeg, koji je potom spušten u kraljevsku kriptu. Poslednji čin sahrane obavljen je kasnije tokom private ceremonije u prisustvu najuže porodice. Kraljica Elizabeta je sahranjena zajedno sa svojim mužem vojvodom od Edinburga, u Memorijalnoj kapeli kralja Džordža VI, prenosi RTV.

 

Kraljica Elizabeta II je najduvečniji britanski monarh, a njena vladavina je trajala 70 godina.     

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!