Društvo

Svečanom akademijom obeležena 70. godišnjica osnivanja Narodne Republike Kine

Povodom 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine održana je svečana akademija. Svečanosti su prusustvovali svi članovi Vlade Republike Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zvanicama se obratila ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo, koja je posebno istakla dugogodišnje prijateljstvo dve zemlje i dvaju naroda. On je podsetila i na razvojni put Kine: “Sedam poslednjih decenija u istoriji Kine predstavlja kratak period u odnosu na njenu upečatljivu prošlost, koja beleži više hiljada godina. Pa, ipak, u tih 70 godina Kina je od siromašne i privredno zaostale zemlje postala druga ekonomska sila sveta. U tom periodu više od 700 miliona Kineza spaseno je od siromaštva. Pored toga, od 2008. godine ekonomski rast Kine doprinosio je globalnom rastu sa više od 30 odsto. Samo u prvoj polovini ove godine rast kineskog BDP-a je iznosio 6,3 odsto, što je rezultiralo priznanjem međunarodne zajednice da je Kina osnov stabilnosti ekonomskog razvoja”.

Ambasadorka Kine je naglasila da njena zemlja ne teži hegemoniji, već se zalaže za zajednički prosperitet svih država. “Od 1978. godine Kina je započela proces reformi i otvaranja prema svetu. Razvoj KIne donosi blagostanje celom svetu”, navela je ambasadorka.          

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zahvalio Kini na podršci i ukazao na značaj investicija kineskih kompanija u Železaru Smederevo i RTB Bor. Na taj način su ti veliki privredni sistemi oporavljeni i ponovo postali nosioci ekonomskog rasta u Srbiji. On je podsetio da su kineske kompanije učestvovale u izgradnji “Pupinovog mosta” i auto-puta “Miloš Veliki”, čime su dale značajan doprinos izgradnji infrastrukture u Srbiji.  

Nakon završetka zvaničnog obraćanja, održan je mešoviti koncert kineskog orkestra i Narodnog ansambla „Kolo“. Umetnici dve zemlje su izveli poznate kineske i srpske kompozicije, a zajedno su otpevali pesmu “Ovo je Srbijia” i jednu kinesku nacionalnu pesmu. Svečanost je okončana velikim vatrometom ispred Centra „Sava“.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!