Društvo

Svečano otvorena školska kuhinja u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Zaječaru

U zaječarskoj Ekonomsko-trgovinskoj školi svečano je obeleženo otvaranje školske kuhinje u kojoj će se obučavati budući kuvari i ugostitelji. Profesionalne kuhinjske mašine i aparati u vrednosti od 45.000 evra obezbeđeni su zahvaljujući sredstvima Vlade Savezne Republike Nemačke, kroz projekat „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje”.

Ovaj projekat realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.  Radovi na adaptaciji učionice u kojoj je sada smeštena nova kuhinja, elektroinstalacije i krečenje, realizovani su zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave grada Zaječara u iznosu od 800.000 dinara.

Opremanje školske kuhinje profesionalnom opremom omogućiće da se unapredi kvalitet praktične nastave za mlade koji se obrazuju za rad u oblasti kulinarstva i ugostiteljstva. Pored formalnog obrazovanja u trogodišnjem trajanju za buduće kuvare, planirano je da se oprema koristi i za neformalne obuke za nezaposlena lica. Moderne kuhinjske mašine i multifunkcionalni aparati unaprediće i kvalitet usluge keteringa koji ova škola pruža u okviru proširene delatnosti ustanove.

Kroz projekat Nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje” Ekonomsko-trgovinska škola dobija podršku da se razvija u skladu sa novom vizijom škole kao regionalnog centra kompetencija koji nudi ne samo kvalitetno formalno obrazovanje, već i neformalne obuke za nezaposlene. Cilj je da škola unapredi i proširi svoju obrazovnu ponudu kako bi mladi ljudi u Zaječaru i okolini imali bolje šanse za zapošljavanje i kako bi se na adekvatan način odgovorilo na potrebe lokalnih poslodavaca za kvalitetno obučenom radnom snagom.

Pored savremene opreme za realizaciju praktične nastave, zahvaljujući učešću u projektu „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje” školi je omogućeno i stručno usavršavanje rukovodećeg i nastavnog kadra. Upravljanje kvalitetom, karijerno vođenje i savetovanje, digitalna nastava i obrazovanje odraslih neke su od tema kontinuiranih obuka koje prolaze rukovodstvo škole i nastavnici. Posebna pažnja posvećena je obukama nastavnika koji predaju u obrazovnim profilima kuvar, konobar i turistički tehničar. Cilj je da nastavnici unaprede stručne kompetencije kako bi znanja i veštine koje razvijaju kod svojih učenika i mladih na obuci bile u skladu sa zahtevima savremene industrije ugostiteljstva i turizma.

Učešćem Ekonomsko-trgovinske škole u projektu „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje” postiže se sinergija sa projektom “EU za kulturno nasleđe i turizam” koji finansiraju Evropska unija i nemačka Vlada, a koji je usmeren na razvoj turizma kao značajnog potencijala za privredni razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Stručnim osposobljavanjem kadrova koji izlaze iz Ekonomsko-turističke škole obezbeđuje se pun i održiv efekat mera podrške razvoju turizma i ugostiteljstva, kao i bolje perspektive mladih u Zaječaru i okolini.

Svečanosti povodom otvaranja nove školske kuhinje prisustvovali su Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara, Kristijan Šiling, šef odeljenja za privrednu saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke, Daniela Funke, direktorka GIZ Srbija i Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra u Sektoru za dualno obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nakon obilaska kuhinje i zvaničnih govora za prisutne je upriličen ručak koji su pripremili nastavnici i učenici škole.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!