Razvoj

Svako deseto radno mesto u svetu prošle godine kreirao je turizam

Sedmu godinu zaredom globalni rast turizma nadmašio je rast svetske ekonomije, navodi se u najnovijem izveštaju Svetskog turističkog i putničkog veća (WTTC), koje okuplja 150 vodećih turoperatora, hotelijera i prevoznika na svetu. Podaci WTTC-a za prošlu godinu govore o rastu svetskog turizma za 4,6 odsto, dok je globalni BDP prošle godine rastao tri odsto.

“Prošla godina bila je najbolja za svetsku ekonomiju u poslednih deset godina, a snažna lična potrošnja prelila se u turizam i putovanja”, komentarisala je najnovije podatke WTTC-a direktorka Gloria Guevara Manzo. Rast prihoda u turizmu prošle godine bio je, prema istom izvoru, najveći od 2011. godine.

U turizmu je, prema WTTC-u, prošle godine otvoreno sedam miliona i 200 hiljada novih radnih mesta što je svako deseto novootvoreno radno mesto na svetu.

Najveći rast na svetskim tržištima zabeležila je Afrika (8,8 odsto), a iznad pet odsto rasli su i Bliski i Daleki Istok, kao i Indija. Evropske destinacije imale su rast od 4,8 odsto, a ispod tri odsto rasta imale su srednja i severna Amerika, dok je južna Amerika pala za 1,4 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Iako su SAD još uvek najveća turistička ekonomija s godišnjim prometom od hiljadu i 500 milijardi dolara, WTTC procenjuje da će Kina, trenutno druga turistička sila sveta, zbaciti Amerikance s liderske pozicije, odnosno zameniti s Amerikancima pozicije. Iz prve tri najveće turističke sile u narednoj deceniji trebala bi, prema istim procenama, ispasti Nemačka, čiji turistički promet je prošle godine iznosio 395 milijardi dolara. Nemačku bi u “velikom turističkom trojstvu” trebal da zameni Indija.

Podaci WTTC-a govore o snažnom povratku ili oporavku Turske, Tunisa i Egipta na mediteranskom tržištu. Potrošnja stranih turista u Egiptu, izračunali su u Svetskoj turističkoj i putničkoj organizaciji, prošle godine je bila veća nego u 2016. godini za čak 265 odsto.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!