Reportaža

Švajcarska izvozi sve više luksuznih satova

Vrednost izvoza satova iz Švajcarske u prošloj godini porasla je 2,4 odsto zahvaljujući dobrim rezultatima u nekoliko istočno-azijskih zemalja.

Vrednost izvoza satova iz Švajcarske u prošloj godini porasla je 2,4 odsto zahvaljujući dobrim rezultatima u nekoliko istočno-azijskih zemalja.

Tamošnja prodaja ublažila je pad prodaje od 11,4 odsto u nemirima pogođenom Hongkongu, objavilo je udruženje švajcarske industrije satova.

Hongkong, najveće tržište švajcarskih satova i regionalni distributivni centar za luksuznu robu, ponovo je bio zaslužan za 12,3 odsto švajcarskog globalnog izvoza satova čija je vrednost u prošloj godini dostigla 21,7 milijardi švajcarskih franaka (22,3 milijarde dolara), objavilo je udruženje.

Iako je vrednost izvoza porasla, količina prodatih satova na stranim tržištima smanjila se više od 13 odsto, na 20,6 miliona komada, spustivši se na nivo s početka 1980-ih godina, prenosi B92.

Za prošlogodišnje povećanje izvoza gotovo je isključivo zaslužna veća prodaja vrlo skupih satova, uključujući mehaničke satove i satove od plemenitih metala koji se prodaju po ceni većoj od 3.000 franaka.

Švajcarski proizvođači u segmentu jeftinijih kvarcnih i satova od čelika beležili su, pak, slabiju prodaju.

Najviše je prošle godine porasla prodaja švajcarskih satova u Japanu, Kini, Singapuru, Velikoj Britaniji i SAD, dok je na evropskim tržištima stagnirala.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!