Društvo

Susret Trampa i Putina u Helsinkiju doneo optimističke tonove

Prvi, dugo očekivani samit predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina, održan u Helsinkiju, nekoliko sati pošto je šef Bele kuće ocenio da odnosi dve zemlje nikad nisu bili gori.

Po dolasku u predsedničku palatu u Helsinkiju, Tramp je rekao da su pred SAD i Rusijom "velike prilike" i da dve zemlje mogu da imaju "izvanredan odnos", prenosi Asošiejted pres.

Oba lidera su imala ozbiljan izraz lica, a Tramp je inicirao kratko rukovanje s Putinom, posle čega je počeo njihov sastanak u četiri oka, kojem su prisustvovali samo prevodioci.

Početak samita je pomeren za oko 45 minuta, jer je Putin zakasnio 30 minuta, što mu se dešavalo i ranije prilikom susreta sa zvaničnicima drugih država, prenosi Beta.

Za susret Trampa i Putina vladalo je veliko interesovanje medija. Prema podacima finskog ministarstva, akreditovano je ukupno 1.436 novinara iz 61 države. Najviše ih je iz Finske 368, iz Rusije 232, a iz SAD 195. U pratnji Putina i Trampa doći će još nekoliko stotina novinara.

U nedelju je više hiljada ljudi demonstriralo u glavnom gradu Finske protiv oba lidera.

Za njihov prvi bilateralni susret izabran je Helsinki, glavni grad neutralne Finske, koji ima bogatu istoriju iz vremena Hladnog rata kao mesto za pregovore između nuklearnih sila.

Ovo je četvrti samit američkih i sovjetskih ili ruskih zvaničnika u glavnom gradu Finske u poslednje četiri decenije. Tu su održani sastanci Džeralda Forda i Leonida Brežnjeva 1975. godine, Džordža Buša i Mihaila Gorbačova 1990. i Bila Klintona i Borisa Jeljcina 1997.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u Helsinkiju da Rusija i SAD treba da ujedine snage u borbi sa zajedničkim pretnjama, preneo je TASS.

"Danas se i SAD i Rusija suočavaju sa potpuno različitim izazovima. Tu je opasna neravnoteža mehanizama međunarodne bezbednosti i stabilnosti, regionalne krize, sve šira pretnja terorizma i prekograničnog kriminala, sve veći problemi u svetskoj privredi, ekološke i druge opasnosti. U vezi sa svim tim je moguće udruživanje snaga. Nadam se da će i američki partneri to shvatiti", rekao je Putin na konferenciji s američkim predsednikom Donaldom Trampom.

On je pozitivno ocenio uticaj SAD na rešavanje krize u Koreji. "Dobro je što je počelo postepeno rešavanje problema Korejskog poluostrva. U velikoj meri je to postalo moguće zahvaljujući tome što se predsednik Tramp lično uključio u rešavanje krize, gradeći dijalog u duhu saradnje, a ne konfrontacije", rekao je ruski lider.

Putin je, takođe, izrazio zabrinutost zbog istupanja SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom.
"Iskreno smo govorili o našoj zabrinutosti zbog izlaska SAD iz nuklearnog sporazuma. Američka strana zna našu poziciju, ona se nije promenila", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući tom sporazumu Iran je otvorio svoja nuklearna postrojenja Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju."To obezbeđuje isključivo civilni karakter iranskog nuklearnog programa i ojačava režim neširenja nuklearnog oružja", naveo je predsednik Rusije.

On je rekao da je Trampu predao dokument s predlozima za neširenje nuklearnog oružja.

"Kao velike nuklearne države mi nosimo posebnu odgovornost za međunarodnu bezbednost. Smatram važnim, i o tome smo razgovarali, odmrzavanje dijaloga o strateškoj stabilnosti i neširenja oružja za masovno uništenje", izjavio je Putin.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je posle razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da odnosi dve zemlje nikad nisu bili gori, ali da se to promenilo od pre oko četiri sata.

Dodao je da su razgovori bili "direktni, otvoreni, duboko produktivni"."Neslaganja između naše dve zemlje dobro su poznata, i predsednik Putin i ja smo o tome naširoko razgovarali", rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare u Helsinkiju gde su se dvojica predsednika sastala.

Tramp je rekao da je direktno sa Putinom razgovarao o navodima o mešanju Rusije u američke izbore 2016. godine, da su na tom pitanju proveli jako puno vremena i da ruski predsednik ima "jako mišljenje o tome".

On je rekao da je siguran da će se on i Putin ponovo sastati u budućnosti.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!