Nesporno je da je „Facebook“ jedna od najpopularnijih društvenih mreža, koja broji preko dve milijarde aktivnih korisnika i čija se vrednost procenjuje na preko petsto milijardi dolara.

Međutim, čini se da ova društvena mreža rapidno gubi poverenje svojih korisnika zbog velikog skandala o kom poslednjih dana priča ceo svet.

Naime, Pandorinu kutiju otvorio je haker Kristofer Vajli. On je radio za svetski poznatu kompaniju „Kembridž Analitika,“ a njegova izjava da je izvršena najveća krađa podataka o ličnosti od osnivanja „Facebook“-a, snažno je uzdrmala celu svetsku populaciju. Za sada se smatra da su pokradeni podaci o ličnosti preko pedeset miliona „Facebook“-ovih korisnika! Kako on tvrdi, kompanija za koju je radio – „Kembridž Analitika“, ukradene podatke koristila je radi uticaja na svetska politička dešavanja (naročito u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji).

Zapravo, „Kembridž Analitika“ je zahvaljujući ukradenim podacima najpre vršila identifikaciju „kolebljivih“ i lakovernih ljudi, te putem takozvane „informacione dominacije“ usmeravala odabrane, često  i netačne,  informacije ka odabranim ljudima, menjajući na taj način njihovu percepciju o aktuelnim političkim događajima.

U međuvremenu vodeći čovek „Kembridž Analitike“ – Aleksandar Niks, je suspendovan, a „Facebook“ je doživeo katastrofalni sunovrat na berzi budući da je samo ove nedelje doživeo gubitak više od pedeset milijardi dolara. Osim toga, besni i razočarani  korisnici ove društvene mreže pokrenuli su kampanju #DeleteFacebook, što je dodatno uticalo na opadanje reputacije „Facebook“-a.

Vodeći čovek „Facebook“-a, Marc Zuckerberg, javno je priznao grešku rekavši sledeće: „Naša odgovornost je da štitimo vaše podatke. Ako u tome ne uspevamo, onda je ne zaslužujemo“.  On je obećao i da će ograničiti pristup ličnim podacima aplikacijama treće strane, te da će te aplikacije podrobno proveravati. Međutim, više je nego upitno koliko će njegov gest uspeti da povrati na ovakav način izgubljeno poverenje razočaranih korisnika, imajući u vidu činjenicu da je „Facebook“ informaciju o zloupotrebi podataka o ličnosti imao pre čak dve godine, ali da je o tome sve vreme sramno ćutao.

Van sumnje je da je ovaj slučaj izazvao veliku medijsku i političku pažnju i otvorio niz nerešenih pitanja. Tako se na nivou Evropske unije ovaj slučaj, takođe, podrobno razmatra, a predsednik Evropskog Parlamenta najavio je sprovođenje istrage protiv „Facebook“-a zbog činjenice da je zahvaljujući  njemu kompanija za obradu podataka, koja je radila za predizborni štab sadašnjeg američkog predsednika, došla do podataka o ličnosti miliona „Facebook“ korisnika.

           

Nenad Cvjetićanin, advokat

Advokatska kancelarija „Cvjetićanin&Partners“https://cvjeticaninlegal.com/

Advokatska kancelarija „Cvjetićanin&Partners“ za svoj primarni cilj ima pružanje advokatskih usluga na visokoprofesionalan način, kao i razvijanje odnosa međusobnog poverenja sa svojim klijentima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!