Industrija

Sunovrat "Boinga" – gubitak od oko 3 milijarde dolara

Američki proizvođač aviona "Boing" prijavio je gubitak od skoro tri milijarde dolara u drugom kvartalu, pošto je kompanija suočena sa posledicama dugotrajnog prizemljenja svog najprodavanijeg aviona "737 maks".

Neto gubitak "Boinga" u kvartalu završenom 30. juna iznosio je 2,94 milijarde dolara, što je najveći gubitak kompanije u proteklih 10 godina. U istom periodu godinu ranije "Boing" je imao profit od 2,20 milijardi dolara.

Prodaja je pala za 35 odsto na 15,75 milijardi dolara, podbacivši u odnosu na prosečnu prognozu od 18,55 milijardi dolara.

"Boing" je smanjio proizvodnju svog najpoznatijeg uskotrupnog aviona "737 maks" i tokom drugog tromesečja je izvršio rezervisanje sredstva od skoro pet milijardi dolara za pokrivanje troškova, nakon prizemljenja širom sveta koja su usledila posle dva fatalna pada tog modela aviona u Etiopiji i Indoneziji, prenosi RTV.

U rezervisana sredstva uračunata je i kompenzacija koju će "Boing" morati da plati avio-kompanijama za kašnjenje isporuka.

"Boing" je, takođe, saopštio da je prvi let njegovog širokotrupnog aviona "777 iks" sada odložen do početka 2020. godine, zbog problema sa motorom kompanije “General Electric”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!