Projekti

Suberbrzi voz brži i od aviona

Kineski grad Tongren prvi je u toj zemlji potpisao ugovor sa američkom kompanijom “Hiperloop Transportation Technologies” (HTT).

Superbrzi, futuristički prevoz, koji je kao svoju viziju prvi promovisao još 2013. godine Elon Mask, hiperlup može transportovati ljude i teret brzinom i do 1.000 kilometara na čas skoro bez trenja, koristeći kapsule pod pritiskom.

Početni dogovor između HTT-a i Tongren transportne i turističke investicione grupe pokriva izgradnju test-staze od 10 kilometara.

"Deset kilometara je neophodna polazna tačka za sistemsku i putničku optimizaciju pre širenja linije. Sada su sporazumi za 10 kilometara najduži zvanični sporazumi za bilo koji sistem hiperlupa", rekao je Ben Kuk, direktor HTT-a za odnose s medijima.

"Mi ćemo moći da postignemo nove rekorde brzine na ovoj udaljenosti. Doći ćemo do brzine od 1.079 kilometara na sat", rekao je.

HTT je takođe potpisao sporazume o hiperlupu sa Abu Dabijem i Ukrajinom ranije 2018. godine. Prva hiperlup staza u Tuluzu u Francuskoj počela je da se gradi u aprilu 2018. Prva fraza uključiće 320-metarski sistem.

Poznat po neobičnom planinskom pejzažu i ogromnoj kraškoj topografiji, Tongren će služiti kao dobar testni teren za HTT da poboljša način i tehnologiju izgradnje.

"To će biti izazovno, ali je sasvim moguće sa postojećom tehnologijom", rekao je Kuk.

Tongren se nalazi u provinciji Guizhou, jednoj od najbrže rastućih provincija u Kini, koja je u poslednjih nekoliko godina za obnavu i nadogradnju infrastrukture uložila više od 100 milijardi dolara. Postala je dom za mnoge kineske i međunarodne teh kompanije, kao što su Epl, Alibaba i Amazon.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!