Predstavljamo

Stokholmski metro - najduža umetnička galerija na svetu

Stokholmski metro se često opisuje kao najduža umetnička galerija na svetu čiji su zidovi i plafoni ukrašeni muralima, sklupturama i umetničkim delima čak 150 različitih umetnika.

Podzemnu železnicu Stokholma čini tačno 100 aktivnih stanica, od kojih je 47 podzemnih i 53 nadzemih. Ova jedinstvena podzemna železnica smatra se jednom od najefikasnijih, ali i najdekoratvnijih u Evropi. Dnevno se njom preveze oko 1.120,000 putnika, a ukupna dužina svih trasa je nešto više od 100km.

Neke stanice su moderno uređene, a neke su ostavljene u prirodnoj formi, sa zidovima i plafonima koje zapravo čine stene isbušene probijanjem metroa, koje su ostale potpuno netaknute zbog čega se stiče utisak da se nalazite u pećini.

Na nekim stanicama je moguće primetiti kako je Stokholm izgledao pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka. Centralna metro stanica u gradu na “plavoj liniji” je osmišljena od strane Per Olaf Ultveda davne 1975. godine i ima ogromne plavo-bele slike na svodovima nalik pećinskim.

Na stanici Rizne (Rissne) zid je oslikan informacijama s početka civilizacije.

Stanica solna Centrum je ukrašena svetlim motivima. 

Dok je stanica Kungstradgarden projektovana tako da izgleda kao arheološko nalazište sa ostacima stare Štokholmske Makalos palate.

Stanica Ostermalmstorg je dekorisana po ideji umetnice Siri Derkert koja se fokusira na teme koje uključuju životnu sredinu i ženska prava.
Za sve putnike koji poseduju metro karte obilazak ove umetničke galerije je potpuno besplatan.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!