Finansijske usluge

Stiv Voznijak izgubio 70.000 vredne bitkoine

Stiv Voznijak, suosnivač kompanije „Apple“, koji se smatra tehničkim genijem, nedavno je napravio rudimentarnu i skupu grešku.

"Imao sam sedam bitkoina, koje su mi ukrali na prevaru", rekao je Voznijak na Tajms Global Biznis Samitu u ponedeljak. "Neko je pokušao da ih otkupi plaćanjem kreditnom karticom, a nakon toga je došlo do otkazivanja trasakcije. To je bio jednostavan posao, a s obzirom da je urađeno uz pomoć ukradenog broja kartice, ne mogu da povratim ukradene bitkoine. "

„Njegova greška je bila razumljiva. Kada je reč o kriptovalutnim prevarama, postoji toliko grešaka koje možete da napravite. Ako je neko uspeo da prevari Stiva Voznijaka i da mu ukrade 70.000 dolara, zamislite kako je lako prevariti druge ljude?“ izjavio je Džo Bleburn, kriptovalutni preduzetnik i glavni savetnik u Criptohunt-u.

Zbog toga je važno preduzeti niz bezbednosnih mera u kripto svetu, a naročito kada se bavite velikim količinama novca:

1.  Čuvajte kriptovalute van mreže

Dobar način da obezbedite svoje bitkoine ili druge oblike kriptovaluta jeste da ih uklonite sa Interneta. Možete generisati javnu bitkoin adresu, koja predstavlja dugačak i jedinstven skup brojeva i slova koji se koriste za slanje bitkoina, kao i privatni ključ, koji predstavlja odgovarajući skup brojeva i slova koji se koriste za slanje vaših bitkoina.

2.  Trgujte kriptovalutama samo sa pouzdanim izvorima

Čuvanje bitkoina na sigurnom uređaju i korišćenje dvostruke autentifikacije učiniće ga sigurnijim od hakera, ali vas neće zaštititi od prevara.

Blekburn smatra da je jedini način da ostanete sigurni prilikom prodaje i kupovine bitkoina, da to činite preko pouzdanih transfera i da nikada ne trgujete „preko prodavnice“, kao što je učinio Voznijak.

"Nemojte nikada da dogovarate preko telefona prodaju ili kupovinu bitkoin, jer tako rizikujete da izgubite sav novac“ poručuje Blekburn i dodaje da kriptovalute nisu osigurane, pa tako nema povratka ako dođete u situaciju da vam neko uzme novac.

3.  Koristite dvostruku autentifikaciju putem weba i telefona

Važno je koristiti dvostruku autentifikaciju, kako biste osigurali sve od vašeg e-mail naloga i Twittera do kriptovaluta. Ako koristite platformu kao što je Coinbase, za slanje ili držanje kripto valuta, obavezno omogućite dvostruku autentifikaciju. To znači da kada se prijavite, od vas će biti zatraženo da unesete jedinstveni kod koji se šalje na telefon ili e-poštu kako biste potvrdili svoj identitet. Bez ove garancije, vaš novac je pod velikim rizikom da bude hakovan.

Takođe, važno je uzeti u obzir i druge napade hakera, rekao je Dejvid Džonson, glavni izvršni direktor kriptovalutnog  startapa kompanije Latium. Ovo podrazumeva phishing, gde se hakeri predstavljaju kao legitimne web stranice za krađu korisničkih informacija.

"Na svakog subjekta, koji legitimno posluje na mreži, postoji još pet prevaranata koji pokušavaju da vas prevare i pokradu", dodaje Džonson.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!