Projekti

”Starbucks” daje 10 miliona dolara za novi dizajn šoljica za kafu

Američki lanac kafića “Starbucks” nudi deset miliona dolara za ideju za novi dizajn šoljica za kafu, koje će se lakše reciklirati.

Šoljice za kafu su noćna mora za životnu sredinu. Iako se izrađuju od kartona, unutrašnji deo šoljice presvučen je tankim slojem plastike da bi se što bolje zadržala toplina i sprečilo curenje. Međutim, upravo taj sloj plastike čini šoljicu nezgodnom za recikliranje i potrebno je čak 20 godina da bi se šoljica raspala, prenosi CNN.

"Svake godine se u svetu distribuira oko 600 milijardi takvih šoljica, dok je naših sigurno oko šest milijardi'', saopštili su iz “Starbucks”-a dodajući kako već neko vreme rade na ovom problemu, ali bezuspešno.

Upravo zbog svojih neuspešnih pokušaja, kompanija je objavila novo takmičenje za šoljicu sa unutrašnjom oblogom od biljnih vlakana, koja može da spreči curenje vruće tekućine.

''Niko nije zadovoljan dosadašnjim rezultatima i kašnjenjima'', izjavila je Colleen Chapman iz “Starbucks”-a, dodajući da se nada da će ovo takmičenje napokon dati rezultate.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!