Svet građevinarstva-nekretnina

Stanovi u Grčkoj jeftiniji nego u Beogradu

Interesovanje građana Srbije za kupovinu nekretnina u Solunu raste poslednjih godina, a isti trend beleži se i ovog proleća.

Cene nekretnina u Grčkoj su izuzetno povoljne, pa tako stanovi u Solunu spadaju u one jeftinije, a u oglasima ima dosta nekretnina, koje se prodaju na ostrvu Krf. Tako se na primer, stan od 70 kvadrata u Solunu prodaje za neverovatnih 24 hiljade evra. Stan od 42 kvadrata na Krfu je malo skuplja varijanta i iznosi ravno 50.000 evra. Međutim, za 15.000 evra može se kupiti i 67 kvadrata u Solunu, a nešto skuplja je garsonjera od 22 kvadrata na Olimpijskoj obali, i iznosi 22.000 evra, piše „Blic“.

Advokat iz Soluna Dimitris Bilis, koji govori srpski jezik i koji često posreduje pri kupovini stanova između Grka i Srba, objašnjava koji je put do nekretnine na obali grčkog mora.

On kaže da svoje klijente iz Srbije savetuje da prvo provere legalno stanje stana pre bilo kog davanja avansa.

„Posle provere klijentima otvaram poreski grčki broj - takozvani AFM (srpski PIB), zatim uz koordinaciju sa notarom spremam i ulažem za kupca poresku prijavu, plaćam porez na kupoprodaju, vadim overenu poresku prijavu, spremam sa notarom kupoprodajni ugovor i takođe vršim uslugu tumača-prevodioca tokom potpisivanja ugovora tako da kupac ne mora posebno da plaća uslugu prevođenja“,  objašnjava Bilis za portal "Grčkainfo".

Osim toga, nastavlja on, potrebno je pripremiti ugovor preveden na srpski jezik, uknjižbu nekretnine kod nadležnog katastra i prijavljivanje na ime kupca kupoprodaje na poreskom sajtu Grčke (E 9 obrazac).

Ovaj advokat savetuje kupce iz Srbije da ne kupuju stan pre prethodne provere i da ne žure. Treba da vode računa o tome da pojedini preprodavci stanova (koji nisu legalne agencije) ubrzavaju kupce da potpišu kupoprodajni ugovor u roku od nedelju ili 15 dana, po principu "dođi-kupi-izvolite sledeći".

Kupci iz Srbije treba da znaju da, kao građani iz inostranstva, imaju poresku olakšicu i plaćaju samo vanredni porez svojine nekretnine, takozvani porez ENFIA preko obrasca E 9, a ne plaćaju paušalni porez svojine preko obrasca E 1, koji plaćaju ostali stanovnici Grčke.

Porezi na godišnjem nivou nisu veliki i iznose najčešće 3 do 4 evra po kvadratnom metru stana.

Kada kupe stan u nekom od letovališta Grčke, naši građani i dalje imaju pravo da u ovoj zemlji borave 6 meseci godišnje, odnosno najviše 90 dana vezano. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!