Svet građevinarstva-nekretnina

Stambene zajednice će obnovu zgrada moći da finansiraju iz fondova EU

Stambene zajednice u Srbiji, bez obzira na to da li imaju profesionalnog upravnika ili je on stanar zgrade, mogle bi slično po ugledu na Hrvatsku da konkurišu za novac EU fondova namenjen poboljšanju energetske efikasnosti zgrada - obnovu fasada i stolarije, a to bi moglo da se desi već od iduće godine.

U Hrvatskoj još od 1996. godine postoje upravnici zgrada, i upravo iskustvo ove susedne države moglo bi da bude putokaz za oko 100.000 zgrada, koliko ih ima u Srbiji. Trenutno je u njima u toku izbor upravnika, koje po slovu zakona moraju da imaju do 12. Decembra, piše “Blic”.

Vlada Hrvatske napravila je program energetske obnove stambenih zgrada za period od 2014. do 2020. godine, za koji je samo u prve tri godine predviđeno  35,3 miliona evra. Osim toga, od 2016. godine Hrvatska počinje da povlači iz evropskog fonda za regionalni razvoj novac za te namene. Predviđena je stopa sufinansiranja od 60 odsto nezavisno od lokacije. Osim za obnovu fasada, ali i zamenu stolarije, sistem sufinansiranja se primenjuje i kod energetskih pregleda zgrada, izrade energetskih sertifikata i projektne dokumentacije, a tu je stopa sufinansiranja 85 odsto. Inače, od 2014. do 2017. godine u Hrvatskoj je 430 zgrada energetski obnovljeno iz ovih fondova.

Naravno, od umešnosti upravnika zavisiće da li će zgrade tu mogućnost i iskoristiti i u Srbiji, gde zgrade jesu energetski neefikasne, i trenutni problem je nalaženje modela sufinanisranja energetske obnove, kroz mešovit model - s jedne strane banke kroz kredite, a država kroz subvencionisanje kamata kako bi one bile niže, a onda i da se uključi novac iz fondova EU. Novim Zakonom o stanovanju, što do sada nije bio slučaj, stambene zajednice će moći i same da se zadužuju kod banaka, što može da bude način da reše problem obnove fasada.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!