Proizvodnja hrane i pića

Stabilizuje se tržište šećera

Nestašicu šećera izazvao je špekulant, a isporuke šećera narednih dana biće u količinama koje daleko nadmašuju potrebe, poručio je državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić.

U izjavi za RTS on je rekao da je nestašicu šećera izazvao jedan špekulant iz Kolubarskog okruga koji nije puštao šećer u prodaju.

Kandić je naveo da će narednih dana oba proizvođača šećera isporučivati do 400 tona.  On je istakao da se u normalnim situacijama troši 260 tona dnevno.

Kandić je naveo da ne može da tvrdi da šećera ima trenutno u svim supermarketima u Srbiji, ali da će se u narednim danima situacija sa šećerom popraviti.

Cena šećera je uredbom vlade ujednačena za sva pakovanja, tako da više neće potrebe za enormnom kupovinom šećera u kilskim pakovanjima, što je bila dosada situacija. U prvih 20 dana maja i više od 200 posto je porasla tražnja za tom vrstom šećera, rekao je on, prenosi Dnevnik.

Dodao je da je veletrgovac iz Kolubarskog okruga bio jedan od ključnih faktora za nestašicu i da je zajedničkom akcijom tržišne i poreske inspekcije, policije i drugih državnih organa utvrđeno da kod njega na lageru uskladišteno 2.000 tona šećera u pakovanju od jednog kilograma.To je desetodnevna potreba Srbije kompletne za kilskim pakovanjem šećera, a za taj deo Srbije koji je on snabdevao, to je količina koja premašuje mesec dana, naveo je on.

Kandić je naveo da je ta firma kod proizvođača imala 30.000 tona šećera, što je desetina ukupne godišnje proizvodnje u Srbji, a taj šećer nisu puštali u prodaju.

On je pozvao građane ukoliko primete da je u nekoj prodavnici cena šećera u pakovanju od jednog kilograma viša od 89,99 dinara, u pitanju kršenje uredbe Vlade Srbije i da to prijave tržišnoj inspekciji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!