Razvoj

Šta znači digitalna transformacija poslovanja u osiguranju?

Digitalizacija poslovanja – to nije samo korišćenje modernih tehnologija za poslovanje kako bi se ono transformisalo u poslovni model, koji je u potpunosti okrenut potrebama korisnika/kupaca, već omogućava konstantnu prisutnost na tržištu, sa „sirom otvorenim očima“ za prepoznavanje i korišćenje poslovnih prilika.

Proces digitalizacije u osiguranju donosi sa sobom nove elemente i mogućnosti za proširenje portfolija usluga osiguranja, a samim tim i nove mogućnosti za povećanje profitabilnosti.

Sudeći po ulaganjima u informacione tehnologije i sve većoj ponudi mobilnih usluga, osiguravači na domaćem tržištu nastoje da prate globalne trendove i zahteve potrošača.

Polise se u svetu već odavno kupuju preko mobilnih aplikacija, osiguravači prikupljaju podatke o potencijalnim klijentima preko društvenih mreža, a uz napredne analize koje su moguće sa najnovijim tehnologijama, mogu da predvide želje i potrebe sadašnjih i potencijalnih klijenata, ponude proizvod koji im najviše odgovara u određenom momentu i to na način koji od klijenata ne zahteva nimalo truda, a kamoli čekanja.

Velike svetske osiguravajuće kompanije prepoznale su mogućnosti, koje pružaju informacione tehnologije – od povećanja prodaje do prostora za uštede u poslovanju. Dok se do nedavno uglavnom brinulo o tome kako prikupiti što veći broj osiguranika, sada je akcenat sve više na brizi o postojećim klijentima.

IT sistem omogućava osiguravajućim kompanijama da smanje operativne troškove, zadrže klijente i povećaju efikasnost procesa. IT rešenje osiguravajućoj kompaniji treba da obezbedi optimizaciju procesa, poboljšanje – personalizaciju usluge, jačanje distribucije i platformu za razvoj novih proizvoda.

Da bi bio u koraku sa digitalnim trendovima, IT sistem jednog osiguravajućeg društva morao bi, uz sve navedeno, da uključi i CRM (sistem za upravljanje odnosima sa klijentima), BI (sistem poslovnog izveštavanja), sisteme za predviđanje trendova, naprednu analitiku i još mnogo toga.

Suština problema koji je vezan za odnos osiguravajućih kompanija i IT tehnologija leži u standardizaciji poslovnih procesa. Ona u poslovnim sistemima osiguranja znatno zaostaje u odnosu na bankarske poslovne sisteme, a još mnogo više u odnosu na dominantno inženjerske oblasti poslovanja.  U savremenom poslovanju osiguravajućih kompanija potreba da se osiguraniku pruži isti nivo usluge tokom celokupnog perioda trajanja osiguranja postala je imperativ.  I zato je veoma bitno da se sve prepreke prevaziđu i standardizuju poslovni procesi.

Mnogo je načina da osiguravajuća kuća neguje sadašnje i buduće osiguranike, to ne zavisi samo od kreativnosti prodajnog i marketinškog tima, i pouzdanog CRM sistema. Bez savremenih aplikativnih rešenja teško je ostvariti i najosnovniji kontakt sa osiguranikom.

U Srbiji postoji mnogo prostora za poboljšanje. U vremenu kada građani intenzivno koriste socijalne mreže i preko mobilnih telefona generišu terabajte podataka, korišćenje CRM-a, „Big Data“ tehnologije i prediktivne analize predstavlja značajan, a neiskorišćen segment.

Nataša Bišof, IN2

 

IN2 informatički inženjering d.o.o. Beogradhttp://www.in2.rs/home

IN2 Beograd je deo IN2 grupe, koja je specijalizovana za razvoj, implementaciju, održavanje i podršku sopstvenih poslovnih rešenja i implementaciju i doradu partnerskih (Microsoft i Oracle) rešenja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!