Energetika

Šta će biti sa cenom nafte u 2018?

Nema razloga za očekivanje da će cene nafte nastaviti da rastu u prvom tromesečju 2018. godine, saglasni su energetski analitičari u komentaru za američku mrežu CNBC.

Perspektive rastuće proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD, prigušeno kretanje cena i intenziviranje geopolitičkih rizika, verovatno će neutralisati oporavak cena nafte početkom naredne godine, tvrde analitičari.

Direktor i viši ekonomista kompanije Longvju ekonomiks, Hari Kolvin, kaže da je "prilično pesimističan" po pitanju cena nafte u naredna tri meseca.

On objašnjava da optimizam u pogledu mogućeg rasta cena nafte zavisi od toga da li će eskalirati napetosti na Bliskom istoku, i dodaje da je "ključni detalj u raspravi o nafti ono što će se dogoditi i sa američkim škriljcima".

Cene nafte su se oporavile za više od trećine njihove vrednosti otkako su u junu 2017. godine dotakle dno, a oporavak je, kako navodi CNBC, u velikoj meri rezultat globalnog smanjenja ponude, na koje su se obavezale članice i nečlanice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) početkom ove godine.

Produženje perioda smanjenja proizvodnje će verovatno podstaći cene "crnog zlata" tokom 2018. godine, smatraju analitičari banke "Goldman Saks", zbog čega su podigli svoju prognozu cene severnomorske nafte "brent" sa ranijih 58 na 62 dolara po barelu u narednoj godini, a američke "lake" nafte (WTI) sa 55 na 57,50 dolara za barel.

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) i Međunarodna agencija za energetiku (IEA) nagovestile su snažan rast globalne potražnje u 2018. godini od 1,3 posto ili više.

Poslednjih meseci, američki proizvođači nafte iz škriljaca iznenadili su tržišne učesnike načinom na koji su ubrzano povećali proizvodnju, u uslovima rastućih cena nafte.

Gotovo celokupno povećanje američke proizvodnje nafte poslednjih godina potiče od škriljaca, koji čine gotovo dve trećine aktuelne proizvodnje nafte u SAD-u.

SAD, takođe, nisu deo globalnih nastojanja da se obuzda nivo proizvodnje.

Nafta bi, prema rečima Kolvina, mogla lako da padne na nivo od 50 dolara po barelu do kraja prvog tromesečja, a, kako kaže, ne bi bio iznenađen ni da "sklizne" na nivo od 45 dolara za barel.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!