Projekti

Srpski udžbenici najbolji u Evropi

Nagrada „Najbolji evropski udžbenik” (BELMA) već čitavu deceniju dodeljuje se najkvalitetnijim i najkreativnijim izdanjima evropskih izdavača. Ovu prestižnu nagradu dodeljuju tri internacionalne organizacije: Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG).

Kvalitet udžbenika ocenjuje međunarodni žiri, koji čine priznati stručnjaci iz nekoliko zemalja. Žiri ocenjuje kvalitet u pisanom obrazloženju, ističući prednosti i nedostatke svakog izdanja i vodeći računa o osam različitih kriterijuma, a priznanja se dodeljuju u četiri kategorije prema uzrastu kojem su udžbenici namenjeni.

Čak četiri izdanja izdavačkih kuća „Klett”, „Novi Logos” i „Freska” ušla su ove godine u najuži izbor za nagradu „Najbolji evropski udžbenik”. U najužem izboru našlo se ukupno 32 izdanja iz 13 evropskih zemalja, a ukupno je u nadmetanju učestvovalo preko 50 izdavača iz 34 zemlje.

Na svečanoj ceremoniji dodele nagrada održanoj 16. oktobra u 16 časova na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, dva udžbenika iz Srbije ponela su laskavo priznanje „Najbolji evropski udžbenik” u svojim kategorijama. Nagrađen je udžbenik za prvi razred osnovne škole Likovna kultura 1, autora Jovana Gligorijevića, u izdanju Izdavačke kuće „Freska”, kao i udžbenik za peti razred osnovne škole Biologija 5, autorki Gordane Subakov Simić i Marine Drndarski, koji je izdala Izdavačka kuća „Novi Logos”.

Foto: Aleksandra Radenković

Likovna kultura 1 dobila je ZLATNO priznanje u najmlađoj starosnoj kategoriji, odnosno u konkurenciji izdanja za učenike do 7 godina. To je, pre svega, maštovit i kreativan udžbenik, pisan razumljivim jezikom koji je blizak iskustvu i uzrastu učenika prvog razreda. On obiluje zanimljivim i pažljivo odabranim reprodukcijama dela savremene umetnosti, a dolazi u kompletu sa kutijom sa dodatnim materijalima i zadacima za rad. Od samolepljivih kartica deca mogu da sama slažu reprodukcije umetničkih dela, dok redosled zadataka određuje nastavnik.

Biologija 5 dobitnik je SREBRNOG priznanja u kategoriji za decu uzrasta do 12 godina. Ovaj udžbenik jedinstven je po tome što ima licencu Nacionalne geografije. Najsavremeniji obrazovni sadržaji nude različite aktivnosti koje razvijaju naučne i praktične veštine kod učenika, kao i aktivnosti kojima se podstiče njihova kreativnost. Udžbenik je radnog karaktera i organizovan je prema spiralnom principu učenja.

 

Foto: Aleksandra Radenković

Nagrade su u ime izdavačkih kuća primili direktori – Gordana Knežević Orlić za Izdavačku kuću „Freska” i Nebojša Orlić u ime Izdavačke kuće „Novi Logos”. Direktorka je ovom prilikom istakla da je, iako je konkurencija svake godine velika, odabir ovih izdanja među najbolja u Evropi potvrda njihovog izuzetnog kvaliteta.

„Prethodnih godina Izdavačka kuća Klet već je dobijala nagrade za udžbenike za likovnu kulturu i hemiju, pa ovogodišnje nagrade nisu iznenađenje, nego samo nastavak dobre pređašnje tradicije. Nagrade koje su nam upravo uručene na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, ne samo da nas ističu među domaćim izdavačima nego nas svrstavaju u sam vrh evropskog izdavaštva u oblasti obrazovanja”, rekla je Gordana Knežević Orlić.

Važno je još napomenuti da sva nova štampana izdanja ovih izdavačkih kuća prate i izuzetni digitalni sadržaji na zajedničkoj platformi E-učionica (www.eucionica.rs). Osim što učenje čine zanimljivijim, digitalni udžbenici razvijaju tzv. digitalnu kompetenciju, kojom se učenici osposobljavaju za zanimanja budućnosti.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!