Agro svet

Srpski prehrambeni proizvodi od 2020. godine prvi put zaštićeni u EU

U Srbiji je počela realizacija dvogodišnjeg projekta "Razvoj organske proizvodnje i politike kvaliteta hrane u Srbiji", koji će omogućiti da do 2020. godine najmanje tri srpska prehrambena proizvoda budu zaštićeni posebnom oznakom kvaliteta i porekla na rafovima Evropske unije.

Reč je o početku realizacije tvining projekta u kojem se partneri obavezuju da će raditi u cilju ostvarenja dogovorenih rezultata u sprovođenja projekta "Razvoj organske proizvodnje i politike kvaliteta hrane u Srbiji". Cilj ovog projekta je jačanje kapaciteta administracije i institucija u zemljama korisnicama  kako bi se ostvarila saradnja sa njihovim partnerima u zemljama članicama EU.

Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede kaže da se projekat sastoji iz dva dela, prvi je jačanje kapaciteta Srbije u oblasti organske proizvodnje, a drugi deo se odnosi na definisanje kvaliteta ovih proizvoda.

Vrednost projekta koji finansira EU je 1,1 miliona evra i trajaće dve godine, a partneri na projektu su Italija, Francuska i Austrija, kaže Raketić, prenosi RTV.

"Do kraja projekta ćemo imati najmanje tri proizvoda koji će imati pripremljene specifikacije i koji će biti predmet registracije na nivou Evropske unije", najavljuje Raketić i napominje da će Srbija po prvi put imati proizvode koji će biti zaštićeni na nivou EU.

Iako još uvek nije određeno koja će se tri proizvoda naći u "elitnom klub" zaštićenih proizvoda, Raketić smatra da bi se tu mogla naći ariljska malina, futoški kupus, sremska kobasica i drugi proizvodi iz naše zemlje koji nose posebne odlike kraja u kojem se proizvode.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević kaže da su ciljna grupa ovog projekata mali proizvođači koji teško opstaju među velikim proizvođačima hrane u Srbiji, te da će se realizacijom ovog projekta oni lakše uključiti u tržišnu utakmicu.

"Srpska poljoprivreda se nalazi pred velikim izazovima u trenutku usaglašavanja svog zakonodavstva sa EU kako bi povećala konkurentnost proizvoda i zato je važno da se zaštiti geografsko poreklo proizvoda. Malim proizvođačima treba omogućiti da zaštitom porekla ostvare dodatu vrednost svojih proizvoda", rekao je Stanojević.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!