Industrija

“Srbija Zijin Bor” i “Rakita Exploration” prilagodile rad uslovima u vreme epidemije

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa Džienom Siminom, generalnim direktorom Srbija Zijin Bor Copper, i Fu Feilonom, direktorom kompanije Rakita Exploration , ( kompanija u vlasništvu Zijin Mining Co. Ltd. ) koja razvija projekat „Čukaru Peki“ kod Bora. Džien i Fu upoznali su ministra sa situacijom u procesima proizvodnje rude, kao i o svim neophodnim merama koje su te kompanije preduzele u pogledu zaštite radnika u borbi protiv epidemije COVID-a 19.

Ministar Antić tom prilikom istakao je da se proizvodnja bakra i svih pratećih ruda odvija prema planiranoj dinamici i da u ovim procesima nema većih smetnji.

Važno nam je da se proizvodnja u rudnicima u Boru i u narednom periodu nastavi prema dogovorenoj dinamici, a za to su, pre svega, neophodni uslovi potpune zaštite svih radnika tokom trajanja epidemije. Ove kompanije preduzele su sve mere prevencije, i zbog toga nema bojazni da će se održati kontinuitet proizvodnje. Kineski partneri preneli su sva iskustva o preduzimanju ovih mera iz njihovih rudnika širom sveta, te da je ovo još jedna okolnost koja će pomoći lakšem prevazilaženju epidemije.

Ministar Antić podsetio je da je za Srbiju rudarski sektor od velikog značaja, imajući u vidu udeo te privredne grane u ukupnom rastu BDP-a.

Zijin Bor Copper je za 2020. i 2021. godinu opredelio 800 miliona dolara za podizanje proizvodnih kapaciteta kroz rekonstrukciju postojećih i otvaranje novih rudnika, povećanje kapaciteta topionice, ali i ulaganje sredstava za zaštitu životne sredine, čiji efekti se već sada vide.

Kompanija Zijin Bor Copper i Rakita Exploration, zajedno su donirale 571 hiljadu dolara  u okviru pomoći kineskih kompanija Srbiji, za nabavku opreme za laboratoriju u  Nišu, koja će se koristiti za testiranje na koronavirus.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!