Društvo

Srbija vrvi od arheološkog blaga

„Zahvaljujući geografskom položaju, prostor današnje Republike Srbije bio je raskršće mnogih kultura, nekoliko civilizacija u dugom istorijskom periodu. Srbija je krcata arheološkim nalazištima, velikim arheološkim blagom“, naglasio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na konferenciji pod nazivom „Stanje arheoloških lokaliteta u Srbiji i perspektive zaštite“ koja je održana u Ministarstvu kulture i informisanja.

Ministarstvo kulture je za potrebe arheoloških istraživanja u protekle tri godine izdvojilo oko 145 miliona dinara. Vukosavljević je skrenuo pažnju da ovo Ministarstvo osnažuje arheološki rad kroz predloge za kapitalno investiranje u Caričinom Gradu i u Vinči.

Ministarstvo kulture i informisanja je za period 2020-2023. godine predložilo Ministarstvu finansija usvajanje Kapitalnog projekta „Konzervacija, restauracija i prezentacija arheološkog nalazišta Caričin Grad u opštini Lebane“ u ukupnom iznosu od oko 400 miliona dinara, dok je za period 2020-2022. godine predložilo usvajanje Kapitalnog projekta „Istraživanje, zaštita i prezentacija arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči“ u ukupnom iznosu od oko 365 miliona dinara.

Vukosavljević je skrenuo pažnju da je u Glacu na pragu otkriće Carske palate.„Srbija vrvi od arheološkog blaga, ono nam stoji na dohvat ruke“, istakao je ministar i dodao da je neophodno pokrenuti čitavo društvo, kao i učvrstiti saradnju institucija.

Ministar je skrenuo pažnju na veliki problem arheologije, ali i kulture u Srbiji: „Divlji kopači, pljačkaši arheoloških lokaliteta krnje nalazišta i njihovu celovitost, a onda pronađene predmete prodaju na crnom tržištu“, rekao je on i dodao: „Ministarstvo kulture i informisanja će uputiti Ministarstvu unutrašnjih poslova elaborat u kom će biti ukazano na mesta gde su otvorene rane ovog problema. Nadam se da će se mnogi od divljih košača suočiti sa krivičnim prijavama i posledicama svog kriminalnog postupanja. Ovo društvo mora više pažnje da posvećuje svojim arheološkim potencijalima i zaštiti svoju kulturno-istorijsku tradiciju“, zaključio je Vukosavljević.

Redovni profesor na katedri za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu prof. dr Nenad Tasić naveo je dobar primer kako jedan lokalitet može da bude čuvan i samoodrživ. „Vinču je u centar svetske pažnje doveo neiscrpan arheološki materijal, ali i ekofakti koji se skupljaju da bi se rekonstruisao celokupan život ljudi koji su naseljavali taj lokalitet. Vinča čuva podatke o prošlosti koja seže od 5800. godine do danas.“

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!