Finansijske usluge

Srbija u eminentnom društvu – dinarske obveznice Srbije ulaze u renomirane J.P. Morgan indekse

Jedna od vodećih finansijskih institucija u svetu, J.P. Morgan, objavila je odluku da od 30. juna 2021. godine uključi dinarske obveznice Republike Srbije u renomirani indeks obveznica „J.P. Morgan GBI-EM index“.

Ova odluka predstavlja ostvarenje cilja kojem je Srbija stremila i za koji se snažno zalagala od 2015. godine i još jednu potvrdu postignutih rezultata na polju razvoja domaće ekonomije, unapređenju finansijskog tržišta, a naročito obezbeđenju stabilnosti dinara, kao oslonca i sidra opšte makroekonomske stabilnosti.

Dinarske obveznice Republike Srbije biće uključene u indeks GBI-EM Global Diversified, koji predstavlja, od strane međunarodnih investitora, jedan od najčešće praćenih, odnosno repernih (benchmark) indeksa obveznica koje su emitovane u lokalnim valutama zemalja u razvoju. Takođe, ove obveznice će biti uključene i u GBI-Aggregate (GBI-AGG) i GBI-AGG Diversified indekse, koji obuhvataju državne obveznice u domaćoj valuti kako razvijenih, tako i zemalja u razvoju.

„Uspeh nikada nije slučajan i ne dolazi preko noći, već je rezultat predanog rada, zalaganja i poboljšanja domaće ekonomije i finansijskog tržišta u celini. Kada smo 2015. započeli aktivnosti na uključenju srpskih dinarskih obveznica u J.P. Morgan indeks obveznica malo ko je verovao da će se to zaista i desiti. Uspeli smo da savladamo sve prepreke i sa pravom smo uključeni u društvo zemalja u razvoju koje su svakodnevno „na radaru“ međunarodnih investitora. Ovo je ishod velikog broja sastanaka koje smo sa ovom institucijom imali u proteklih šest godina, ali i direktnih kontakata i razgovora J.P. Morgan-a sa nezavisnim kredibilnim učesnicima u društvenom životu Srbije i na domaćem finansijskom tržištu, čime je J.P. Morgan stekao objektivnu i celovitu sliku o našoj zemlji. Uključivanjem naših obveznica u ovaj indeks Srbija će postati još atraktivnija investiciona destinacija i nalaziće se na mapi najeminentnijih svetskih ulagača. Sada, s pravom očekujemo nastavak značajnijeg priliva investicija u našu zemlju, što će dati direktan podsticaj bržem privrednom rastu“, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

J.P. Morgan u svom izveštaju posebno ističe napredak na polju likvidnosti tržišta dinarskih obveznica, što ukazuje koliko su poslednjih godina investitori postali zainteresovani za trgovanje domaćim hartijama od vrednosti. Navodi se da, iako je rast neizvesnosti na tržištima u prethodnih godinu dana, uzrokovan pandemijom korona virusa, negativno uticao na likvidnost na finansijskim tržištima zemalja u razvoju, međunarodni investitori su saglasni da se likvidnost na tržištu srpskih dinarskih obveznica oporavila i vratila na pretkrizne nivoe.

„Današnja objava predstavlja snažan signal međunarodnim investitorima da je Srbija dostigla nivo uglednih zemalja u razvoju. To će imati višestruke pozitivne efekte na domaće finansijsko tržište i omogućiti još povoljnije uslove finansiranja države i domaćih kompanija. Očekujemo dodatnu diversifikaciju već široke baze investitora koji ulažu u hartije od vrednosti Republike Srbije, imajući u vidu da uključivanje dinarskih obveznica u navedeni indeks značajno povećava atraktivnost naše zemlje kao investicione destinacije“, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

U izveštaju J.P. Morgan se takođe navodi da je Srbija u prethodnim godinama uložila značajne napore ka razvijanju repernih (benchmark) emisija dinarskih obveznica, doprinoseći povećanju obima pojedinačnih dinarskih instrumenata, što je pozitivno uticalo na povećanje likvidnosti na domaćem finansijskom tržištu.

„Odluka J.P. Morgan-a predstavlja veliko priznanje za sve aktivnosti koje smo preduzeli u prethodnim godinama, usmerene ka razvoju domaćeg finansijskog tržišta i održanju stabilnosti domaće valute – našeg dinara. Činjenica da su dinarske obveznice bile u procesu razmatranja (Index Watch) u prethodnih godinu dana, kada se svetska ekonomija našla pred velikim izazovima, kao i da je doneta pozitivna odluka o uključivanju dinarskih hartija u J.P. Morgan GBI-EM index, ukazuje da smo, uprkos ogromnim izazovima, uspeli da očuvamo otpornost i stabilnost domaćeg finansijskog tržišta“, ocenila je guverner Jorgovanka Tabaković.

U navedene indekse biće uključene tri reperne emisije dinarskih obveznica, originalne ročnosti 7, 10 i 12,5 godina, a koje dospevaju 2026, 2028. i 2032. godine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!