Agro svet

Srbija u 2021. godini ostvarila rekordan izvoz hrane

Srbija je tokom prošle godine izvezla hranu u vrednosti većoj od pet milijardi dolara, što je najviše u istoriji, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

On je istakao da Ministarstvo pokušava da u poljoprivredu dovede što više mladih i da daje dobre subvencije za startapove u poljoprivredi.

Država je ove godine identifikovala 1.350 hektara napuštenog zemljišta, a ministar kaže da to zemljišste ide u zakup i to putem elektronskih licitacija.

"Gledao sam elektronsku licitaciju u Vršcu na kojoj je država odlično prošla. Zemljište je davano u zakup po cenama od 35.000 do 151.000 po hektara za godinu dana. U drugoj opštini sve parcele su izdavane po ceni od 60 do 70 hiljada po hektaru godišnje. Da se ljudima ne isplati, ne bi plaćali toliku zakupninu", zaključuje Nedimović, prenosi Dnevnik.

On dodaje da u poljoprovredi očigledno ima novca i da će ga tek biti jer će hrana, kako je rekao, biti sve važnija i sve skuplja.

"To posebno važi za pšenicu, kukuruz, sojinu sačmu i sve ostale žitarice", istakao je Nedimović.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", on je rekao da je cilj da se u narednih godinu, dve poveća trgovina hranom između Srbije, Albanije i Severne Makedonije  sa 420 miliona na milijardu dolara.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!