Društvo

Srbija šampion turističkog rasta u 2017. godini

Srbija je u 2017. godini imala najveći rast turizma u regionu jugoistočne Evrope i Mediterana, sa ostvarenim deviznim prilivom od milijardu i dvesta miliona dolara, saopštio je Sacen International, Međunarodni turistički Savez.

U trci za izbor najboljih destinacija u turizmu jugoistočne Evrope i Mediterana za 2017. godinu, Beograd je proglašen šampionom poslovnog-biznis turizma sa 800 miliona dolara deviznog priliva, prema odluci stručnog žirija Međunarodne turističke patrole Sacen International.

Predsednik Sacen International-a, Dragan Gligorijević, koji predvodi patrole, rekao je na konferenciji za medije u Beču da je posebno prijatno iznenađenje bila Vojvodina koja je ponela titulu šampiona u gastro i etno turizmu, s Dunavom i lovnim turizmom, dok je Visoka hotelijerska škola iz Beograda šampion dualnog obrazovanja.

Gligorijević je istakao da je izuzetno zadovoljan kvalitetom letnje turističke sezone u regionu jugoistočne Evrope i Mediterana.

Uprkos svim nedaćama koje su pogodile turizam od migrantske krize, preko terorističkih napada, zemljotresa, poplava, do ekonomske krize i virusa, turističke privrede beleže blagi porast i dobre rezultate, naveo je on.

Prema njegovim recima, Grčka je ubedljivo najbolja na Mediteranu, a Venecija je u potpunosti odbranila titulu najbolje destinacije u primorskom turizmu regiona.

Takođe, Herceg Novi je šampion gostoljublja, Dubrovnik je lider u kulturnom turizmu regiona, Barselona u masovnom turizmu, Slovenija u ekološkom turizmu, Mađarska u banjsko-zdravstvenom, dok Bec prednjači u kontinetalnom turizmu.

Nekoliko kandidata nominovano je iz više država u kategoriji "Vitez kulinarstva 2017. godine jugoistočne Evrope i Mediterana", a novi laureat je Dragica Lukin iz Umaga.

Istra je najbolja u trci za Turistički oskar "Zlatno turističko srce" u kategoriji šampiona vinskog turizma, a kompanija Inoksan iz Turske za najboljeg partnera u ugostiteljstvu i turizmu 2017.godine.

Turistički šampioni za 2017. godinu, kako je podsetio Gligorijević, su 27. izbor najboljih za titulu Turistički oskar "Zlatno turističko srce".

Od pretprošle godine je u Međunarodnu turističku akciju "Biramo najbolje u turizmu", dodaje se u saopštenju, uključen i Mediteran sa svojim destinacijama u svih 15 kategorija.

Svečano uručenje Turističkog oskara "Zlatno turističko srce" planirano je za kraj aprila u Skadarliji, na otvaranju letnje turističke sezone 2018. godine s predstavnicima Svetske turističke organizacije (WTO) Ujedinjenih nacija i Evropske komisije za turizam.

Sacen International, Međunarodni turistički Savez je proglasio 2018. za godinu porodičnog i dečijeg turizma, a srpski opanak kandidovao za kulturnu turističku baštinu Uneska kao naš nacionalni turistički suvenir.

Međunarodne turističke patrole su u okviru aktivnosti za izbor najboljih za 2017. godinu obišle turističke destinacije u 15 zemalja: u Španiji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Turskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Kipru, Malti, Bugarskoj, Albaniji, Sloveniji, Crnoj Gori, BiH i Srbiji, saopštio je Međunarodni turistički savez. danas u Beču.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!