Energetika

Srbija rekorder u regionu po visini nameta na gorivo

U cenu goriva ulazi više od 50 odsto državnih naknada i taksi, izjavio je Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, u kojem strahuju da će novi Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji je u javnoj raspravi, dodatno opteretiti cenu derivata.

Po visini cene dizel goriva i autogasa Srbija je dominantna u regionu, dok je po visini benzina na trećem mestu, posle Hrvatske i Crne Gore, tvrde u Udruženju.

Mićović kaže da nacrt novog zakona predviđa, pored postojećih, i dve nove naknade - za energetsku efikasnost i za biogorivo.

Uvođenjem te dve dodatne naknade, vozač će praktično gorivo “platiti” 40 odsto, a za državne naknade i takse izdvojiti čak 60 odsto od ukupne cene, tvrde u tom Udruženju.

Srbija je po ceni dizel goriva već skuplja u odnosu na najnižu cenu dizela u regionu, navodi Mićović i ukazuje da bi ta razlika mogla usmeriti potrošače iz Srbije da kupuju gorivo negde u okruženju, naročito one koji žive u blizini granice ili one koji često putuju i inostranstvo, prenosi “Dnevnik”.

Podaci istraživanja EU Weekly Oil Bulletin i UNKS-a pokazuju da kupovinom 1.000 litara dizel goriva, na državne takse u Srbiji odlazi 718 evra, u Hrvatskoj 653 evra, Crnoj Gori 617, Mađarskoj 611, Rumuniji 575 evra, BiH 506 evra, dok je u Bugarskoj to 502 evra, a u Makedoniji samo 398 evra.

To nije dobro za tranzitni saobraćaj, koji prolazi kroz Srbiju, jer se teretna i autobuska vozila većinom snabdevaju gorivom u zemljama u okruženju, pa čak ni za putnički, jer se na putu ka Grčkoj u turističkoj sezoni, više goriva sipa u Makedoniji nego u Srbiji, naveo je Mićović.

Navodi i da je utisak UNKS-a da država ne sagledava pitanje naknada u ceni goriva kumulativno i kakav je uticaj naknada na celokupnu privredu.

Iz Ministarstva finansija kažu da Nacrt zakona uređuje naknade za biogoriva, za formiranje i održavanje obaveznih rezervi nafte i derivata nafte, a da se nova naknada uvodi samo za unapređenje energetske efikasnosti. Navode da je ta naknada predložena kao jedna od mera politike podsticanja energetske efikasnosti, koja je u skladu sa državnim ciljem da se poveća energetska efikasnost za 20 odsto do 2020. godine.   

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!