Finansijske usluge

Srbija prodala obveznice od milijardu evra, veliko interesovanje investitora

Srbija je na Londonskoj berzi emitovala obveznice od milijardu evra uz kamatu od 1,6 odsto, a tražnja je bila šest puta veća.

Srbija je u Londonu emitovala desetogodišnje evroobveznice od milijardu evra, a cena ovog zajma je izuzetno povoljna i iznosi 1,6 odsto, odnosno pet puta je manja nego 2013. godine.

Iz Ministarstva finansija poručuju da će ovaj zajam biće iskorišćen za prevremeno vraćanje obaveza iz 2011. i 2013. godine, kada su emitovane evroobveznice uz kamate od 4,8 i 7,5 odsto. Ranijom otplatom skupljeg zajma uštedeće se 3,8 milijardi dinara.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je postignuta najniža kamatna stopa koju je naša država ikada ostvarila na hartije ove ročnosti. Više od 300 investitora je bilo zainteresovano.

Profesor ekonomije na FEFA univerzitetu Nebojša Savić kaže da su evroobveznice emitovane sa idejom da se promeni struktura duga, odnosno da se zameni deo duga koji je bio u dolarima i da se sada vodi u evrima. “S druge strane, obveznice su emitovane i da bi se prepakivanjem tog duga došlo do povoljnijih finansijskih uslova, drugim rečima, do značajno niže kamatne stope", rekao je Savić, prenose Novosti.

Analitičari ocenjuju da će se to pozitivno odraziti na priliv stranog kapitala, razvoj privatnog sektora i zaposlenosti u zemlji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!