Agro svet

Srbija nema nijedan proizvod zaštićen oznakom geografskog porekla u EU

Među 3.000 proizvoda sa zaštićenom oznakom geografskog porekla u Evropskoj uniji još nema nijednog iz Srbije.

To bi, kako smatra Davide Liberati, vođa projekta EU za organsku proizvodnju i zaštitu geografskog porekla, moglo da se promeni. Čvrsto veruje, da Srbija ima veliki potencijal da postigne EU kategorizaciju, jer ima veliki potencijal u razvoju i već ima 44 proizvoda sa geografskom naznakom registrovanih na nacionalnom nivou.

“Tržište EU predstavlja veliku poslovnu priliku za proizvođače, ali treba uskladiti sistem i pravila sigurnosti hrane”, smatra Liberati, koji je bio gost i govornik na seminaru "Teritorija, kvalitet, hrana, zdravlje", povodom nedavno održane Nedelje italijanske kuhinje u Srbiji, prenose Novosti.

“Do kraja projekta očekujemo da se za registraciju na nivou EU pripreme najmanje tri srpske geografske oznake proizvoda. Razvijanjem organske proizvodnje i kvalitetnih proizvoda u Srbiji, poljoprivrednici mogu da prodaju nacionalne proizvode u Evropskoj uniji, ali i širom sveta, najatraktivnijim tržištima na kojima mogu da ostvare visoke cene za svoje proizvode”, istakao je Liberati i dodao da Srbija ima izvrsne prehrambene proizvode, a vina imaju takav potencijal da mogu da se takmiče sa onima na tržištu EU. Srpski ajvar je jedan od najoriginalnijih ukusa u Srbiji, a sve je više proizvođača koji su spremni da sarađuju sa njima i da uče.

“Za zaštitu proizvoda jedne zemlje, ceo sistem mora da radi ispravno, od nivoa zakonodavstva, do sistema kontrole”, navodi Liberati. “Da bi se poboljšala konkurentnost poljoprivrednih proizvoda bitno je ulaganje u kvalitet. Proizvodi sa geografskim poreklom predstavljaju teritoriju na kojoj se proizvode, a da bi roba bila plasirana izvan zemlje, treba poštovati tehničku specifikaciju koju odobrava EU. Takvi proizvodi, sa geografskim poreklom, na tržištu imaju daleko bolju cenu”.

“Značaj proizvoda sa geografskim poreklom je u činjenici da se automatski proizvod priznaje po pitanju njegovog porekla i imena, a ti proizvodi predstavljaju vezu između teritorije, tradicije i nacionalnog identiteta, kojim se jedna zemlja priznaje u svetu”, smatra Liberati.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!