Agro svet

Srbija ne uvozi jaja iz EU, ali ih ni ne izvozi na to tržište

Srbija nema potrebe za uvozom jaja, jer je domaća proizvodnja prevelika za potrebe stanovništva i industrije, a glavni problem domaćih živinara je nemogućnost plasmana na tržište Evropske unije, izjavio je predsednik Zajednice živinara Srbije Rade Škorić.

Srbija godinama ne uvozi jaja iz Evropske unije, pa tako na našem tržištu nije bilo jaja iz Holandije u kojima su pronađene visoke koncentracije zabranjenog insekcida "fipronila", kazao je Škorić agenciji Beta, dodajući da Srbija kao tržište nije interesantna proizvođačima iz Evrope.

Istovremeno, domaća proizvodnja jaja od oko 1,5 milijardi komada godišnje, prema njegovim rečima, više je nego dovoljna za podmirivanje domaćih potreba, ali i za izvoz. Međutim, izvoz u EU nije omogućen zbog neusklađenih propisa. Kako je Škorić objasnio, glavni problem predstavlja nepostojanje izvoznih dozvola, odnosno sertifikata kojima država garantuje ispravnost jaja.

“Problem predstavlja i nepostojanje kategorizacije objekata za proizvodnju, neusaglašenost kontrole salmonele sa evropskim propisima, zastarelost propisa kao što je Pravilnik o proizvodnji i kvalitetu konzumnih jaja, koji je na snazi još od 1989. godine”, rekao je on.

Kako je istakao, ima teškoća i u sprovođenju Pravilnika o dobrobiti životinja, zbog nedostatka sredstava da se objekti prilagode novim standardima držanja životinja, što iziskuje ulaganje od više desetina miliona evra i teško je sprovodivo bez pomoći države. Škorić je kazao da živinari godinama pokušavaju da dobiju mogućnost izvoza u EU, a da su od nadležnih dobijali odgovor da to mnogo košta, pa tako i dalje ne znaju koliko novca i za šta bi morao da se izdvoji.

Gubitak je, kako je naveo, i to što jaja ne mogu da se prevezu ni preko teritorije EU, pa propada mogućnost da se pokuša plasman na treća tržišta. “Zbog takvih uslova poslovanja, oko 800 registrovanih proizvođača ne koristi kapacitete u punom obimu, pa mnogi ne proizvode jaja u kontinuitetu tokom čitave godine”, rekao je Škorić.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!