Proizvodnja hrane i pića

Srbija među najvećim izvoznicima piva u EU

Evropska unija proizvodi gotovo 81 litar piva po stanovniku, a svaka peta boca napunjena je u Nemačkoj. Kad je reč o tržištu piva iz trećih zemalja, Srbija je drugi po veličini izvoznik piva u EU posle Meksika, saopštio je Eurostat povodom Svetskog dana piva.

Svetski dan piva od 2008. godine se obeležava prvog petka u avgustu u više od 200 gradova u svetu.  

Proizvodnja piva u EU u 2017. godini je premašila 41 milijardu litara i bila je za 2,5 milijarde veća nego godinu dana ranije, prenosi Beta.

Srbija je 2017. godini u EU izvezla 48 miliona litara piva.

Pored toga, u EU je proizvedeno gotovo 900 miliona litara piva koje sadrži manje od 0,5 odsto alkohola ili ga uopšte ne sadrži.  

Čak dve trećine piva sa alkoholom u EU dolazi iz šest članica a najveći proizvođač je Nemačka sa više od osam milijardi litara ili 20 odsto EU proizvodnje. Slede Britanija sa 14 odsto proizvodnje EU, Poljska sa 10 odsto, Holandija i Španija sa po devet i Belgija sa šest procenata.

U poređenju sa 2016. godinom, Holandija je povećala proizvodnju za 48 odsto, Britanija za 14, a Portugalija za 11 odsto.

Istovremeno je proizvodnja piva u Grčkoj pala za devet odsto, Slovačkoj za pet, Bugarskoj i Litvaniji za četiri odsto.  

Vodeći izvoznik piva u EU je Holandija sa 1,9 milijardi litara, a slede Belgija i Nemačka sa po 1,6 milijardi. 

Najveći kupac piva iz EU su SAD koje su 2017. godine apsorbovale 31 odsto izvoza Unije, u Kini je završilo 15, a u Kanadi šest odsto evropskog izvoza piva sa alkoholom. Tržište za pivo proizvedeno van EU je malo i njime dominiraju meksička i srpska piva koja pokrivaju 52 odnosno 12 odsto uvoza iz trećih zemalja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!