Razvoj

Srbija među 15 najprivlačnijih zemalja za ulaganje

Revizorska kuća „Ernst i Jang” svrstala je Srbiju na listu 15 zemalja Evrope sa najvećim brojem stranih ulaganja.

Istraživanje o atraktivnosti evropskog tržišta pokazuje da je tokom 2017. godine uz pomoć stranih investicija u našoj zemlji otvoreno 20.000 novih radnih mesta. To čini šest odsto od ukupno novootvorenih radnih mesta u Evropi za 2017. godinu.

U protekloj godini, zahvaljujući stranim direktnim investicijama (SDI), u Evropi je otvoreno 353.469 novih radnih mesta, što je za 19 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Analitičari ove revizorsko-konsultantske kuće mere ukupan broj projekata koji se finansiraju na ovaj način, a Srbija se, kako je saopšteno, prvi put nalazi na listi top 15 zemalja Evrope. U odnosu na prethodnu godinu, broj projekata stranih investicija u našoj zemlji veći je za 157 odsto.

Naime, u 2016. godini uz pomoć stranih investicija realizovano je 46 projekata, a 2017. godine 118 projekata. Rezultat toga je oko 20.000 novih radnih mesta.

Međutim, ekonomisti kažu da su strana ulaganja rekordna, ali da su ukupne investicije male i zato je naš privredni rast prošle godine bio manji u odnosu na region.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!