Finansijske usluge

Srbija kupuje akcije “Komercijalne banke” od EBRD i IFC

Postignut je dogovor da se 34,58 odsto akcija “Komercijalne banke”, koje su u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj - EBRD i Međunarodne finansijske korporacije- IFC, prodaju Republici Srbiji.

Po okončanju te transakcije, Republika Srbija će imati 83,23 odsto akcija “Komercijalne banke”, navodi se u saopštenju EBRD-a objavljenom na zvaničnom sajtu te finansijske institucije sa sedištem u Londonu.

Transakcija je usledila nakon što je Republika Srbija 26. juna otkupila 6,89 odsto akcija od fondova “Swedfund” i DEG-a, prenosi Tanjug

Transakcijom se, dakle, završava konsolidacija vlasničke strukture “Komercijalne banke”, a Republici Srbiji će omogućiti da ponudi na prodaju ukupno 83,23 odsto akcija “Komercijalne banke” u tekućem procesu privatizacije banke.

Kako se dodaje u saopštenju, EBRD i IFC, zajedno sa Republikom Srbijom, aktivno su podržavali oporavak i razvoj “Komercijalne banke” u poslednjim godinama, što je rezultiralo snažnim komercijalnim i finansijskim rezultatima koje je banka uspešno realizovala u 2017. godine, 2018. godine i prvoj polovini 2019. godine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!