Agro svet

Srbija je lider u proizvodnji sirovina bez GMO

Vest da je makedonska Agencija za hranu i veterinarstvo pronašla genetski modifikovanu soju koja je na njihovo tržište došla, navodno, iz Srbije, demantovali su i kupac „sporne“ soje “Vitalija”, ali i proizvođač “Sojaprotein” iz Bečeja.

Iz međunarodnog udruženje “Dunav Soja”, jedinog sa sertifikatom koji garantuje da je proizvod genetski nemodifikovan, za list “Danas” tvrde da sve što prođe njihovu kontrolu je garantovano bez GMO.

Klijent menadžer udruženja “Dunav soja” Jovana Đisalov kaže da je u ovakvim slučajevima izuzetno važno da se uradi i kvalitativna i kvantitativna analiza uzoraka da bi se moglo utvrditi koji su limiti u pitanju, odnosno koji je procenat GMO u pitanju. Osim toga, kako kaže, mora da se zna i po kom propisu su tumačeni rezultati analiza i određivane granične vrednosti, imajući u vidu neusklađenost makedonskih propisa sa evropskim kao i našim.

“Srbija je lider u proizvodnji i preradi genetski nemodifikovane soje i jedina zemlja u Evropi koja ima dovoljno soje za stočarsku proizvodnju. Baš zato, važno je zaštititi našu domaću soju i poljoprivredne proizvođače, zahvaljujući kojima imamo mogućnost da proizvodimo hranu bez GMO i pružiti im mogućnost da istaknu svoj BEZ GMO kvalitet”, ističe Đisalov.

Ona napominje da svi proizvođači koji su u okviru “Dunav Soja” sistema sertifikacije, ispunjavaju zahteve BEZ GMO Dunav soja standarda kvaliteta što između ostalog podrazumeva i proizvodnju genetski nemodifikovane soje.

“Nadležne institucije svakako kontrolišu izvoz i promet soje, a ono što mi kao udruženje možemo da garantujemo je da su oni koji poseduju Dunav soja sertifikat, ujedno i BEZ GMO – tvrdi Đisalov.

U zakonskoj regulativi u Srbiji, kao i u Evropi, jasno je definisano da se genetski modifikovan proizvod biljnog porekla smatra onaj koji sadrži više od 0,9 odsto genetski modifikovanih sastojaka i to mora biti označeno.

“Međutim, taj isti zakon ne reguliše proizvode životinjskog porekla dobijene od životinja hranjenih GM stočnom hranom i sojom, što je slučaj u 90 odsto stočarske proizvodnje u Evropi i ovu informaciju nećemo naći na pakovanju mesa, mleka ili kutiji jaja”, ističe Jovana Đisalov.

Udruženje “Dunav soja” je u našu zemlju donelo prvi BEZ GMO standard i sertifikat koji garantuje da je proizvod genetski nemodifikovan (BEZ GMO), odnosno da u celom proizvodnom procesu nije bilo dodira sa genetski modifikovanim organizmima kako u ishrani životinja tako i u gotovom proizvodu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!