Industrija

Srbija je četvrta zemlja Evrope po atraktivnosti za investiranje u rudarski sektor

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sa delegacijom Srbije boravi na Međunarodnom ministarskom samitu rudarstva u Torontu, u okviru najposećenijeg svetskog sajma rudarstva - PDAC, a na poziv ministra prirodnih resursa Kanade, Amarjeeta Sohia i Kanadsko-srpskog poslovnog udruženja - CANSEE.

Antić je na uvodnom izlaganju u Metro Toronto Convention Centru, pred oko 200 predstavnika rudarskih kompanija, održao prezentaciju o Sektoru rudarstva u Republici Srbiji, i tom prilikom istakao da je Srbija postala zemlja pogodna za investicije, te da se prema istraživanju kanadskog instituta „Frejzer“ nalazi na 4. mestu evropskih zemalja po atraktivnosti za ulaganja u rudarski sektor.

“Važno nam je da na ovako velikom svetskom skupu predstavimo potencijale Srbije na pravi način, kako bi sve kompanije, koje u budućnosti budu izrazile  interes da investiraju u rudarstvo, imale u vidu da je Srbija zemlja koja je stvorila sve neophodne uslove za to i spremna je da se razvija. Srbija ima dugu tradiciju u rudarstvu i sve analize pokazuju da su prethodnih godina značajno povećana ulaganja u ovaj sektor. Naša zemlja postala je popularna za ovu vrstu investicija, naročito ako u obzir uzmemo nedavno zaključeno strateško partnerstvo sa rudarskim gigantom, kompanijom ZiJin u Boru, koje za Srbiju predstavlja istorijski rezultat. Uz projekcije proizvodnje bakra za budući period, na koje se strateški partner obavezao, upravo očekujemo znatno veće učešće rudarstva u BDP-u”, rekao je ministar Antić.

On je istakao da Srbija ima veliki broj potencijalnih rudnih nalazišta, ali i savremen zakonodavni okvir koji obezbeđuje sigurnost za investicije, a da je Zakonom o rudarstvu iz 2015. godine u Srbiji napravljena povoljna sredina za domaća i strana ulaganja.

“Dokaz za to je i projekat nalazišta bakra i zlata „Čukaru Peki“ kod Bora koji je od izuzetne važnosti za Srbiju i predstavlja veliki ekonomski potencijal, a realizuje ga ZiJin preko kompanije Rakita. Značajan projekat je i „Jadar“ kod Loznice, koji predstavlja nalazište litijuma svetske klase i razvija ga kompanija Rio Tinto, a sa kojim bi kroz nekoliko godina Srbija mogla da učestvuje sa 10 odsto u ukupnoj proizvodnji litijuma u svetu. Rudarstvo je velika razvojna šansa Srbije i očekujem da će ovi projekti, zajedno sa razvojem RTB Bor, značajno uticati na ubrzani privredni rast zemlje, naglasio je ministar.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!