Energetika

Srbija ima osam vetroelektrana kapaciteta 400 MW

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je na svečanosti koju je „Udruženje obnovljivi izvori energije Srbije“ organizovalo u vetroparku „Elicio“ u Alibunaru povodom Svetskog dana vetra, da je neophodnoda da se pametno iskoriste svi prirodni potencijali kojima se raspolaže, među kojima je i vetar, da bismo bili uspešni u energetskoj tranziciji.

Đedović je naglasila da studije pokazuju da je izračunata snaga vetra u najvetrovitijem području Republike Srbije uporediva sa evropskom, ali da trenutno iz vetra dobijamo tek tri odsto električne energije.

„Ipak, nedavno smo oborili mali rekord. Prvi put smo bili među prvih deset zemlja u Evropi sa 11 odsto udela proizvodnje iz vetra na dnevnom nivou u nacionalnom miksu, zahvaljujući radu osam vetroelektrana u Srbiji kapaciteta 400 MW u koje je uloženo 730 miliona evra“, rekla je ministarka.

Ona je podsetila da su Vlada RS i Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenuli aukcije za dodelu tržišnih premija za OIE, koje će za rezultat imati 450 novih zelenih megavata, a u naredne tri godine 1.300 MW, koji će unaprediti energetsku sigurnost i smanjiti negativne uticaje energetike na životnu sredinu.

Verujemo da će aukcije biti pokretač novog velikog investicionog ciklusa, optimizam zasnivamo na činjenici da ima više od 1.000 MW spremnih projekata vetroelektrana, a aukcijama ćemo podstaći priliv direktnih stranih investicija, rast BDP-a, razvoj građevinske industrije, uz potencijalno smanjenje troškova električne energije i sigurnije snabdevanje naše privrede i građana, rekla je ministarka.

„I ne samo to, procena je da će uspešnom realizacijom aukcija, Elektroprivreda Srbije prihodovati više od tri miliona evra na godišnjem nivou, uzimajući u obzir relevantne tržišne cene”, poručila je Đedović.

Foto: Emilija Jovanović, MRE.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!