Energetika

Srbija i Republika Srpska grade dve hidroelektrane na Drini

Ministri energetike i rudarstva Srbije i Republike Srpske Aleksandar Antić i Petar Djokić izjavili su da su dve zemlje izrazile spremnost za izgradnju hidroelektrana (HE) "Foča" i "Paunci" na Drini, čija je ukupna vrednost procenjena na oko 245 miliona evra.

Antić je novinarima rekao da su projekti izgradnje HE "Foča" i "Paunci" važni za jačanje ekonomskih odnosa Srpske i Srbije.

"Energetika je jedna od najvažnijih komponenti i zato smo posvećeni realizovanju zajedničkih ciljeva i projekata. To je u interesu naše saradnje i energetskog jačanja Srpske, ali i Srbije", istakao je on nakon susreta u Banjaluci, prenosi Beta.

Antić je izrazio je nadu da će u narednih sedam do 10 dana biti potpisan ugovor o koncesiji, nakon čega počinju da teku rokovi za osnivanje zajedničkog koncesionog preduzeća sa "Elektroprivredom Srbije".

"Za to smo potpuno spremni i dovoljno smo finansijski snažni da zajednički iznesemo prve korake u vezi sa projektom, a da nakon toga obezbedimo finansiranje kako bi se projekat potpuno realizovao. Reč je o ozbiljnoj investiciji", rekao je Antić.

Ministar energetike Petar Djokić je rekao novinarima bi HE "Foča" trebalo da ima snagu oko 44,15 megavata, a HE "Paunci" 43,25 megavata.

On je rekao i da je Vlada Republike Srpske "Elektroprivredi Republike Srpske"(ERS) dodelila koncesije za izgradnju i korišćenje tih hidroelektrana.

Prema njegovim rečima, Srbija bi u prvoj fazi projekta trebalo da ima 51 odsto, a Srpska 49 odsto udela u dve HE.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!