Agro svet

Srbija i Makedonija postigle dogovor oko izvoza brašna

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić i potpredsednik Vlade Makedonije zadužen za ekonomska pitanja, Kočo Andjušev dogovorili su se da se do 30. juna potpiše i ratifikuje bilateralni Sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti hrane i veterinarstva i Sporazum o fitosanitarnoj saradnji, čime će biti priznato međusobno važenje sertifikata.

"Na taj način praktično će prestati potreba za dvostrukim uzimanjem uzoraka i analizama istih prehrambenih proizvoda, što će u velikoj meri smanjiti dodatne i nepotrebne troškove privrednika obeju zemalja", navodi se u saopštenju. Do tada, saglasili su se Ljajić i Andjušev, dve vlade će preduzeti mere za olakšavanje trgovine i otklanjanja vancarinskih barijera.

"To konkretno znači da se srpske granične službe obavezuju na otklanjanje prepreka u prometu pirinča, suhomesnatih i mlečnih proizvoda iz Makedonije u Srbiju, dok se makedonska strana obavezuje da na snagu vrati stari Pravilnik o kontrolnim markicama za brašno, koji je važio do 7. februara ove godine, zahvaljujući kome će biti otklonjene prepreke za izvoz brašna iz Srbije u Makedoniju", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je dogovoreno i da odmah bude formirana ad hoc grupa, sačinjena od članova kabineta dvojice potpredsednika vlada i predstavnika privrednih komora, koja će biti u svakodnevnoj komunikaciji i rešavati sve problem, koji se budu pojavljivali u trgovini između dve zemlje.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!