Projekti

Srbija i Kina dogovorile ekonomski paket, vredan 1,5 milijardi dolara

Predsednici Kine i Srbije Si Đinping i Aleksandar Vučić verifikovaće 18. septembra u Pekingu specijalni ekonomski paket od najmanje deset ugovora, kojim će Srbija obezbediti kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija.

Kako pišu “Večernje novosti”, taj finansijski aranžman premašuje 1,5 milijardi dolara i praktično je dogovoren do tančina. Ostalo je samo da se formalizuje potpisima članova dveju delegacija, tokom dogovorene posete prvog čoveka Srbije najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Vrednost "paketa" mogla bi značajno da se poveća, ako se kao najpovoljnija oceni ponuda "Zijina" za preuzimanje RTB "Bor".

Ovaj dogovor ima širi značaj od privrednog i oslanja se na ugovor o strateškom partnerstvu dveju zemalja i na težnju "kineskog zmaja" da se u okviru svoje proklamovane doktrine "Jedan pojas, jedan put" pozicionira u jugoistočnoj Evropi. Uz to, dokazuje i da je Srbija prepoznata kao sigurna investiciona destinacija.
Da su Kinezi, posle spasavanja smederevske "Železare", voljni da ozbiljno ulažu u Srbiju potvrđuje i potpis na ugovor između "Šandong Linglonga" i Zrenjanina kojim se u taj deo Banata ulaže čak 994,4 miliona dolara! Tolika je naime vrednost investicije koju su najavili čelnici svetskog giganta u proizvodnji automobilskih guma, odlučni da u gradu na Begeju otvore fabriku koja će zaposliti 1.500 radnika.

Kamen temeljac se očekuje u aprilu sledeće godine, završetak radova 2025. godine. Sporazum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i izvršni direktor "Šandong Linglonga" Feng Vang. Za izgradnju pogona grad Zrenjanin je obezbedio 136 hektara zemljišta, a Kinezi planiraju da u Srbiji godišnje proizvode 13,6 miliona guma visokih performansi.

Zanimljivo je da su investitori sa Dalekog istoka odustali od Poljske, Češke, Slovačke i izabrali Srbiju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!