Projekti

Srbija i EU: Partneri u podršci inovacija

Multifunkcionalna rukavica za osobe sa oštećenim vidom, edukativna platforma za decu školskog uzrasta, trake za pasivnu zaštitu od vatre koje su napravljene od recikliranih sirovina i bioloških materijala... samo su neke od inovacija koje će u narednom periodu razvijati preduzeća zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije i Vlade Republike Srbije, kroz projekat Razvoj novih proizvoda i usluga kroz komercijalizaciju istraživanja u malim i srednjim preduzećima, vredan 4,5 miliona evra.

Na svečanosti INNOVATION DATE, Fond za inovacionu delatnost je predstavio 33 preduzeća kojima je odobreno finansiranje za razvoj inovacija u okviru Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija, u ukupnom iznosu od 4,1 miliona evra. Inovativni projekti za koje je odobreno finansiranje dolaze iz različitih industrijskih oblasti, a najviše iz oblasti softvera i izrade aplikacija, Internet of Thnigs. Većina podržanih posluje u Beogradu, zatim Novom Sadu i Kragujevcu.

Na svečanosti su se obratili ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji NJ.E. Sem Fabrici. 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je da je ključ razvoja u obrazovanju, nauci i inovacijama.

On je naveo i da javni poziv Fonda pokazuje da iz godine u godinu postoji sve veće interesovanje za programe podrške razvoju inovacija. „Ulaganje u nauku, obrazovanje i u inovacije je ulaganje u našu budućnost. Siguran sam da napore i učinak Vlade već prepoznajete. Budžet za inovacije raste od 2017. godine, tako je za 2020. godinu opredeljeno više sredstava kako za Fond za inovacionu delatnost tako i za Fond za nauku“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se grade Tehnološki parkovi, pa će pored Beograda i Novog Sada, takve institucije dobiti Niš i Čačak. “Za nove projekte izdvojeno je 95 miliona evra”, naveo je Šarčević.

On je dodao i da srpska privreda stalno pokazuje inovativni potencijal i spremnost da se inovativne ideje pretoče u konkretne proizvode za kojima postoji potražnja na tržištu.

„Mala i srednja preduzeća čine okosnicu svake ekonomije i nosioci su 90 odsto privredne aktivnosti u svakoj državi. Ona predstavljaju ključni faktor ekonomskog rasta i stvaranja novih radnih mesta. Vlada Republike Srbije želi da, uz podršku Fonda za inovacionu delatnost, podstiče rast i razvoj malih i srednjih preduzeća, kroz implementiranje novih tehnoloških rešenja i kreativnih ideja, tako da one postanu realan proizvod na tržištu. Tu posebno mislimo na oblast veštačke inteligencije, robotike, blokčejna, povezanih uređaja. Na ovaj način, primenom inovacija i digitalizacije u malim i srednjim preduzećima, ali i velikim sistemima, stvara se nova vrednost za srpsku ekonomiju i privredu“, rekao je Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

On je istakao da se IT sektor ubrzano razvija, a vrednost izvoza IT proizvoda i usluga iznosi oko 1,5 milijardi evra, što je više od izvoza poljoprivrednih proizvoda, više od izvoza “Fiat”-a.

 

"Programi koje podržava Evopska unija kroz Fond za inovacionu delatnost postaju oslonac srpske ekonomije utemeljene na znanju. Isto to važi i za sektor nauke i istraživanja. Rezultati pred nama su izuzetni: prihodi finansiranih kompanija porasli su sa 6 miliona na 20 miliona evra u šest godina (što je rast od 225%), stvoreno je 480 visokokvalifikovanih radnih mesta, izvoz je povećan za 8,4 miliona evra, podneto je više od 33 nacionalnih i 25 međunarodnih patentnih prijava. Evropska unija je ponosna što je omogućila ove rezultate,“ rekao je ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji NJ.E. Sem Fabrici.

Programi Fonda, od početka podržani sredstvima Evropske unije, nakon svoje pilot faze, zahvaljujući sredstvima iz nacionalnog budžeta obezbeđenim kroz Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, postali su stalno dostupni mehanizam podrške Fonda. Kao takvi, oni su stalni oslonac podrške srpskoj privredi zasnovanoj na znanju, kao i naučno-istraživačkom sektoru. Finansijska podrška Evropske unije doprinela je razvoju privatnog i naučno-istraživačkog sektora u Srbiji, a posebno u segmentu trajnog povezivanja akademskog sa privatnim sektorom.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac je istakao: „Mala privreda i akademski sektor u Fondu imaju partnera za razvoj svojih inovacija. Fond pruža finansijsku podršku sa ciljem razvoja inovativosti i konkurentnosti naše privrede. Naravno, jaka potpora od strane Vlade, pre svega Ministarstva prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja i od strane Evropske unije, omogućila nam je da javnosti predstavimo nove inovacije, za koje sam siguran da će osvojiti tržišta. Ovom prilikom, čestitam im i želim da budu istrajni i uspešni u daljem radu. Fond će u narednom periodu raditi još intenzivnije, sa većim kapacitetima i, prateći potrebe naših korisnika, novim programima“.

 

Dobitnici sredstava u okviru Programa sufinansiranja inovacija su:

1.  “NINOX” - Za razvoj hardvera i kreiranje naprednog modela naočara sa sočivima koja se automatski prilagođavaju.

2.  “TIM-ING CENTAR” – Za stvaranje CNC mašine nove generacije, koja je zasnovana na unapređenoj tehnologiji 3D kamera.

3.  “NovelIC” – Za razvoj naprednog senzora za detekciju ljudi i autonomno upravljanje industrijskim robotima.

4.  “ZANUS” – Za razvoj vrhunskog robotskog sistema emitovanja za autonomne operacije za video produkciju.

5.  “SUNCOKRET” – Za proizvod organski, veganski, bezglutenski kreker baziran na novoj formuli.

6.  “ARS EMBEDDED SYSTEMS” – Za novi uređaj i platformu za detekciju pokreta koja će imati primenu u akcionim sportovima. i gestova.

7.   “DIGITAL MIND” – Za platformu za onlajn izlaganje i prodaju umetnina.

8.  “CRATER STUDIO” – Za virtuelni studio za pretprodukciju scenskog koncepta i vizuelnih efekata u filmskoj industriji.

9.  “PHYTONET” – Za razvoj proizvoda na bazi maqui  bobica koji će biti korišćen za prevenciju i iskorenjivanje kandidijaze.

10. “EURO HEAT” – Za novi model ekonomizatora za gas sa značajno poboljšanim performansama i efikasnošću.

Dobitnici sredstava u okviru Programa ranog razvoja su:

1.  “SMARTFIREBLOCK” – Za novu tehnologiju za proizvodnju trake za pasivnu zaštitu od vatre, napravljene od recikliranih sirovina i bioloških materijala.

2.  “ANIMANISTAN” – Za softverski dodatak koji će poboljšati proces produkcije 3D animacija za studije male i srednje veličine.

3.  “PIRATE ART STUDIO” – Za ekonomične estetske pokrivače za proteze za donje ekstremitete.

4.  “BOOSTOWSKI” – Za aplikaciju za naprednu obuku radnika u maloprodaji.

5.  “STOCK STUDIO” - Za sveobuhvatno softversko rešenje (SaaS) za upravljanje digitalnim sadržajem.

6.  “ABSTRACT” – Za softversko rešenje podržano veštačkom inteligencijom koje će omogućiti brendovima da unaprede istražni proces u slučajevima falsifikovanja na globalnom nivou.

7.  “CARSYNC” – Za novu platformu na bazi cloud-a koja omogućava svojim korisnicima da zarade dodatni novac nudeći svoja vozila za iznajmljivanje.

8.  “MECHATRONICS & MORE” – Za novu pametnu bravu koja će se koristiti za lakši pristup stanovima  i prostorijama koji se iznajmljuju.

9.  “JUST SMART” – Za novu multimedijalnu edukativnu platformu za decu školskog uzrasta.

10. “VIDEOSPACETV” – Za korišćenje veštačke inteligencije za unapređenje kvaliteta prenosa video signala za krajnje korisnike.

11. “DIGITAL WORX” – Za softversko rešenje za kompletno digitalno deljenje i upotrebu informacija, koje će omogućiti timovima za održavanje i upravljanje mašinama u okviru proizvodnih kompanija da efikasno vode veliki broj timova za izvršenje zadataka na terenu.

12. “HERBELIXA” – Za novi biljni lek za iskorenjivanje Helicobacter pylori koja je otporna na antibiotike i napada ljude. Inovativna prirodna formula je bazirana na mešavini esencijalnih ulja dobijenih iz posebnih aromatičnih biljaka.

13. “CORTEN ART” – Za kamin za upotrebu unutar objekata, koji nudi visoke sigurnosne standarde i koristi bioetanol kao gorivo.

14. “INDUSTRIAL ANALYTICS” – Za softversko rešenje koje će omogućiti lakše upravljanje i održavanje inventara u zdravstvenim ustanovama.

15. “HUMANLESS AGRICULTURE TECHNOLOGIES” – Za novi softver za upravljanje uzgojem biljaka, koji omogućava predviđanja u realnom vremenu i daje mogućnost unakrsne analize iz više izvora.

16. “PROPTER” – Za novu igru na bazi virtuelne realnosti u kojoj se igrači takmiče u pripremi hrane različitih nacionalnih kuhinja.

17. “MIRACLE DOJO” – Za kombinaciju ekspertize iz oblasti video igara sa karatistima svetskog nivoa kako bi razvili igru za mobilne telefone sa karate šampionima (sportistima) kao herojima unutar igre.

18. “ANORIS TECHNOLOGY” – Za multifunkcionalnu rukavicu osmišljenu da pomogne osobama sa oštećenim vidom.

19. “CUSTOM COSMETICS” – Za novi proizvod za negu kože koji se koristi nakon tetoviranja.

20. “ATFIELD TECHNOLOGIES” – Za novi uređaj sa senzorom za primenu u vinogradarstvu.

21. “GOROSTAS GAME STUDIO” – Za igru za mobilne telefone inspirisanu likovima iz slovenske mitologije, sa blockchain tehnologijom kojom se osigurava vlasništvo nad posedom imovine unutar igre.

22. “WHITE LEMUR” – Za softver koji pomaže da se reši problem zagađenja okoline i obnovljive proizvodnje.

23. “CROPT” – Za novo rešenje za pametno planiranje procesa sejanja u poljoprivredi.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!