Mobilni uređaji

Srbija i Bugarska potpisale Memorandum o manjim tarifama za roming

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i ministar saobraćaja, informacionih tehnologija i telekomunikacija Bugarske Ivajlo Moskovski potpisali su u Beogradu Memorandum o saradnji o smanjenju tarifa za roming elektronskih komunikacionih usluga između dve zemlje.

Ljajić je rekao da je Bugarska prva zemlja članica EU s kojom Srbija potpisuje memorandum o snižavanju cena roming usluga, podsetivši da je pre toga sa tri zemlje regiona, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom, potpisala sličan sporazum, zahvaljujući kome su u protekle tri godine za 35 odsto snižene cene odlaznih poziva u romingu, prenosi Beta.

On je naglasio da memorandum s Bugarskom ne znači automatsko snižavanje cena rominga, jer "Bugarska kao članica EU nema nadležnosti i mehanizme za takvu odluku", ali je dodao da se današnjim potpisivanjem "telekomunikacioni operateri dve zemlje ohrabruju da idu u proces snižavanja ovih usluga".

"Mi verujemo da će mobilni operateri Srbije i Bugarske pronaći komercijalni interes, da kroz povećanu frekvenciju saobraćaja, idu u pravcu snižavanja cena usluga rominga, što je zapravo smisao ovog memoranduma. Tim pre, jer u EU od juna nema plaćanja romiga, pošto su cene korišćenja usluga mobilnih operatera u inostranstvu jednake onim u domaćem saobraćaju i iznose 3,2 evrocenta za minut odlaznog poziva", rekao je Ljajić.

Za razliku od EU, cene rominga u regionu su, uprkos sporazumu iz 2014. godine, i dalje visoke, pojasnio je Ljajić, dodavši da su odlazni pozivi šest puta skuplji nego u EU, a prenos podataka putem interneta je skuplji čak 20 puta.

"Krajnji cilj zemalja Zapadnog Balkana je da se i na nas, kao države koje su procesu pridruživanja, proširi važenje direktive EU o ukidanju cena rominga, iako to neće biti ni brzo, ni lako ostvarivo", zaključio je Ljajić.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!