Proizvodnja hrane i pića

Srbija dobija Nacionalnu referentnu laboratoriju za kontrolu mleka

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će Nacioanalna referentna laboratorija za kontrolu mleka dobiti akreditaciju 14. decembra ili najkasnije 17. decembra, čime će biti osposobljena za superviziju kvaliteta mleka na čitavoj teritoriji Srbije.

„U petak, a najkasnije u ponedeljak, imaćemo završen proces za laboratorijsku kontrolu mleka koja će biti potpuno u funkciji. Država će imati pravo da kontroliše šta se radi na njenom tržištu“, kazao je on na panelu o bezbednosti hrane u Srbiji.

Nedimović smatra da se takva kontrola neće svima svideti, naročito monopolistima koji su nakon 2000. godine mogli da posluju kako su hteli. „Postoji recimo jedan uvoznik nekog proizvoda za potrebe veleprodaje, a onda tu robu kontroliše njegova laboratorija ili laboratorija u vlasništvu njegove. To više neće moći“, istakao je Nedimović.

Kako je naglasio, i izmene Zakona o bezbednosti hrane daće osnovu državi da u svojstvu supervizora kontroliše svu hranu na tržištu.

„U aprilu naredne godine ćemo raditi i laboratoriju za bezbednost hrane za koju će biti završena akreditacija za deo koji se odosi na mikrotoksine, pesticide, tako da će se kontrolom nacionalne laboratorije pokriti više od 95 odsto tržišta hrane. Ukoliko neko bude uhvaćen u nečasnim igrama moraće mnogostruko da plati štetu koju pokušava da napravi na tržištu“, kazao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici ima opremu koja ne postoji u krugu od 1.000 kilometara, pa uzorci više neće morati da se šalju na superanalize u druge zemlje, Tanjug.

Ministar poljoprivrede je istakao kako je svestan da postoji loša percepcija stanovništva kada se govori o bezbednosti hrane u Srbiji, za šta smatra da je posledica monopola koji su postojali od 90-ih godina, ali i i nepostojanja akreditovanih referentnih laboratorija.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!