Društvo

Srbija deseta u svetu po razvoju nacionalne informacione bezbednosti

Srbija je prema indeksu razvoja nacionalne informacione bezbednosti na 10. mestu na listi od 69 zemalja, koju je utvrdila The e-Governance Academy, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na otvaranju konferencije IDC Adriatic Security Summit 2018.

„Ovu poziciju Srbija je zauzela, pre svega, zahvaljujući visokim ocenama za borbu protiv sajber kriminala, kao i za regulativu u ovoj oblasti i zaštitu ključnih servisa“, istakla je Matić.

Ona je podsetila da je prošle godine Vlada Srbije usvojila Strategiju razvoja informacione bezbednosti, kojom su utvrđeni strateški prioriteti razvoja u ovoj oblasti.

„Ministarstvo nadležno za telekomunikacije započelo je i proceduru za usvajanje Akcionog plana za sprovođenje Strategije informacione bezbednosti. Utvrđene mere odnose se na bezbednost IKT sistema, informacionu bezbednost građana, borbu protiv visokotehnološkog kriminala, informacionu bezbednost Republike Srbije i međunarodnu saradnju“, rekla je državna sekretarka najavivši za ovu godinu usvajanje izmena Zakona o informacionoj bezbednosti, kojima će se izvršiti potpuno usklađivanje sa evropskom Direktivom o mrežnoj i informacionoj bezbednosti.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!