Agro svet

Srbija bi u novembru mogla da dobije zeleno svetlo za IPARD

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Jelena Stojović navodi da bi Srbija u novembru od Evropske komisije mogla da dobije "zeleno svetlo" za korišćenje pretpristupne pomoći iz programa IPARD za poljoprivredu.

Jelena Stojović je na zasedanju Odbora za praćenje primene pretpristupnog programa za razvoj sela od 2014. do 2020. navela da će do sredine otkobra biti podneta dokumentacija za korišćenje pomoći iz programa IPARD.

Navodi da bi novac poljoprivrednicima bio dostupan krajem ove ili početkom iduće godine.

"Napravili smo napredak u nekoliko oblasti, unapredili pravne procedure i institucionalni okvir i kapacitete svih IPARD tela", rekla je Stojovićeva i dodala da je završena zgrada Uprave za agrarna plaćanja, što je bio uslov da bi Srbija dobila novac iz EU za poljoprivredu.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević je rekao da će stepen iskorišćenosti 175 miliona evra koliko Srbija dobija iz programa IPARD biti pokazatelj spremnosti institucija i korisnika za članstvo u EU.

"Ukoliko u narednim godinama budemo efikasno i uspešno realizovali IPARD program, sredstvima EU i države Srbije i uz finansijsko učešće poljoprivrednih proizvođača, možemo očekivati oko 400 miliona evra novih investicija", naveo je Radošević.

Predstavnik Generalnog direktorata za poljoprivredu i razvoj sela EU, Liam Breslin je rekao da očekuje da će Srbija, uz Albaniju, biti sledeća zemlja koja će početi da koristi novac IPARD.

Navodi da se nada da će Srbija za dve nedelje predati "akreditacioni paket" za korišćenje programa IPARD i da će revizori koji u novembru dolaze u Srbiju, odobriti da novac bude dostupan poljoprednicima.

"Prva sredstva iz IPARD-a biće za nabavku mehanizacije i preradu hrane", rekao je Breslin i upozorio da će, ako Srbija ne iskoristi taj novac, on biti prosleđen drugim zemljama.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!