Energetika

Spojen gasovod u Srbiji sa “Turskim tokom“

„Turski tok” iz Bugarske spojen sa srpskim delom gasovoda.

Reč je o gasovodu kojim se iz Turske preko Bugarske do Srbije i dalje do Mađarske transportuje ruski gas. To je za list “Politika” potvrdio generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.

Gasovod je gotov, a ono što je posebno važno za Srbiju jeste da je naša zemlja konačno dobila još jedan pravac snabdevanja gasom i time rešila problem dopremanja plavog goriva preko Ukrajine. Ovo utoliko pre, ako se zna, da su iz „Gasproma” nedavno upozorili da bi tranzit kroz Ukrajinu mogao da bude poremećen zbog smetnji uzrokovanih komercijalnim sporovima i ako Ukrajina ne bude mogla pravilno da održava i garantuje bezbednost svojih gasovoda, zbog tekućeg vojnog sukoba ili nedostatka finansijskih sredstava.

Bajatović je izjavio za „Politiku” da će sve biti spremno za 31.12. 2020. godine. Firma „Gastrans” je gasovod gradio na teritoriji Srbije od granice s Bugarskom u okolini Zaječara do Mađarske u blizini Horgoša u dužini od 402 kilometra. Gasovod ima i četiri stanice za merenje gasa, kao i kompresorske stanice. Bugarska je u januaru 2019. godine donela odluku o nastavku kraka „Turskog toka” u Srbiji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!