Trgovina

“Špar” dolazi u Srbiju

Jedan od najvećih trgovinskih lanaca u Evropi “Špar” planira da dođe u Srbiju.

To je za B92.net potvrdio Boštjan Brantuša, direktor “Špara” za proširenje i razvoj. Prema njegovim rečima, “Špar” će, nakon stabilizacije tržišta u Hrvatskoj, gde sada intenzivno rade, preći na tržište Srbije.

On je rekao da, za sada, kompanija nema vremensku odrednicu, ali ističe da su predstavnici kompanije, a i on lično, s vremena na vreme u Beogradu i Srbiji i da se upoznaju sa tržištem. Kako kaže, "planovi će sigurno biti poznati u doglednoj budućnosti“.

Na pitanje da li bi to bila akvizicija, Brantuša kaže da će, takođe, sam način ulaska “Špara” u Srbiju zavisiti od trenutne situacije na tržištu.

“Agrokor” je svojom aferom uzdrmao region, posebno trgvinski sektor i Brantuša potvrđuje da je i te kako “Agrokor” uticao na njih, ali i da u svemu vide šansu.

"Apsolutno utiče. Mogu da kažem da je u ovoj situaciji “Špar” preuzeo inicijativu, jer je situacija baš prava za to. S jedne strane, akvizicijom trgovina “Bille” dobili smo 20 drugih trgovina. Tako da je “Špar” za ove dve godine iz deset trgovina narastao na 100. A s druge strane, kao neko ko posluje u oblasti nekretnina, ritejl i ril estejt tražimo priliku da možda to iskoristimo za naše dobro“, priča Brantuša.

Objašnjavajuči da li u regionu ima mesta za velike igrače, poput “Lidla”, koji bi do kraja godine trebalo da otvori svoje prve prodavnice i u Srbiji, i šta to znači pre svega za potrošače, kaže:

"Ima mesta. Poznajem situaciju iz Slovenije, gde sam bio 25 godina, ista situacija je bila tamo. Počeli su jedan za drugim da dolaze veliki trgovinski lanci, mesta ima, ali upravo zbog same konkurencije poenta je biti bolji prema kupcu“.

Da li to onda znači da veliki lanci donose i niže cene?

"Da, niže cene, bolja usluga, bolji odnos prema kupcu. Ekonomska racionalizacija samog ritejla. I to je u Sloveniji na primer, doneo “Lidl” i drugi i to se dalje odražava prema Hvatskoj, a verovatno će se to tako odraziti i na tržite Srbije“, kaže za B92 Brantuša.

Holandski “Špar” je jedan od najvećih svetskih prehrambenih trgovinskih lanaca sa skoro 16.000 objekata u 34 zemlje. Najveći je lanac supermarketa u Austriji, sa više od hiljadu objekata, više od 500 ima u Italiji i oko 280 u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i od ove godine novih 100 u Hrvatskoj. Ima više od 30.000 zaposlenih. Kompanija je osnovana 1932. godine, a ogranak za centralnu i istočnu Evropu 2007. godine.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da na tržištu Srbije ima prostora za dolazak velikih trgovinskih lanaca, kao što je holandski ”Špar”. On je kazao da dolazak novih trgovinskih lanaca ne zavisi od Vlade Srbije već od investitora, ali da takve najave govore o stabilnosti i potencijalu tržišta.

Po pisanju  "Večernjih novosti" u Srbiju će “Špar” ući tako što će kupiti “Merkator S”, koji je u sastavu “Agrokora”.

Konkurencija na tržištu je poželjna, istakao je Ljajić i naveo da trenutno u Srbiji 30 odsto trgovine čine moderni trgovinski lanci, dok je 70 odsto tradicionalna trgovina, a u regionu je obrnuta situacija.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!