Berza

“SoftBank” priprema jedan od najvećih IPO na svetskom tržištu

Japanski ICT gigant “SoftBank” sprema se, po svemu sudeći, za lansiranje najveće inicijalne javne ponude akcija u istoriji te zemlje.

To će biti ujedno i jedan od najvećih IPO na svetskom tržištu. Ovim prikupljanjem kapitala “SoftBank” će označiti završetak prelaza iz poslovanja isključivo unutar nacionalnih okvira u jednu od najmoćnijih svetskih tehnoloških kompanija.

“SoftBank” u IPO prikuplja najviše 2,65 biliona jena, odnosno 23,5 milijardi dolara. Kao što se i ranije očekivalo, telekomunikaciona filijala “SoftBank” prodaje akcije po ceni od 1.500 jena. Zanimljivo je da se kompanija nije previše obazirala na kritike da rizikuje preveliku ponudu.

Analitičari su sumnjičavi, jer se “SoftBank” bavi sada već tradicionalnim poslovanjem koje nema ogromne šanse za ozbiljniji rast u budućnosti. Međutim, u japanskoj kompaniji kao da to ignorišu. Štaviše, najavili su da će prodati i sve dodatne akcije koje čuvaju, ako potražnja investitora to bude zahtevala.

A navodno, potražnja je već značajno iznad ponude. Time bi ovaj IPO mogao da dosegne nešto manji iznos od rekordnog izlaska na berzu kineske kompanije “Alibaba”, koji je 2014. prikupio rekordnih 25 milijardi dolara, prenosi B92.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!