Socijalno preduzetništvo

Socijalna preduzeća u Beču

Socijalno preduzetništvo u Austriji i Beču je u stalnom porastu. Cilj socijalnih preduzeća je rešavanje socijalnih problema ekonomskim pristupom. U nastavku predstavljamo najpoznatija socijalna preduzeća u Beču.

Jela od testa kao kod bake već nekoliko godina mogu se pronaći u kafeu „Folpenzion“ („Vollpension“) u četvrtom bečkom okrugu. U lokalu sa vintidž-nameštajem od 2015. godine bake spremaju torte i kolače i serviraju ih sa svojim životnim pričama. Ovaj lokal kao socijalno preduzeće podržava razmenu mladih i starih a sećanja iz detinjstva su dobrodošla. Krajem oktobra 2019.  godine otvara se još jedan „Kafe generacija“ u prvom bečkom okrugu.

„Habibi & Hawara“ je restoran u  centru Beča u kojem od 2016. godine zajedno sa Austrijancima rade izbeglice ili migranti. Ovaj koncept se širi i sredinom novembra se otvara još jedna filijala u drugom bečkom okrugu.

Restoran „Indigo“ je pionir u okviru bečke gastronomije sa socijalno-preduzetničkom pozadinom. Od 1992. godine osim dobre kuhinje sa regionalnim proizvodima ovaj restoran nudi perspektivu osobama koje su dugo vremena bez posla.

Takođe 2013. godine otvoren lokal „Mittendrin“ koji objedinjuje kafeteriju, bar i restoran sastavni je deo jednog inovativnog bečkog socijalnog projekta. U tom objektu u 9. bečkom okrugu žive, uče i rade studenti zajedno sa nekadašnjim beskućnicima.

 

Foto:Andreas Zeitler

Pokretači „Bečkog divana“ („Wiener Deewan“) još od 2005. godine veruju u sopstvenu odgovornost i korektnost njihovih gostiju. „Pay as you wish“ glasi moto restorana sa izvrsnom pakistanskom kuhinjom. Svako plaća koliko želi i koliko misli da je jelo vredno. A da ovakav sistem funkcioniše potvrđuju tri otvorene filijale.

„Caritas“ je katolička humanitarna organizacija koja pod nazivom „Magdas“ vodi nekoliko socijalnih preduzeća. Najpoznatije preduzeće u Beču je „Magdas Hotel“ koji je 2015. godine otvoren u blizini „Pratera“ u drugom okrugu u bivšem staračkom domu. Tu su zaposlene pre svega izbeglice.

Ručno rađeni dizajnerski proizvodi  „Goodgoods“ potiču iz radionica u kojima rade ljudi sa mentalnim i fizičkim nedostacima.

„Shades Tours“ su obilasci Beča ali ne u klasičnom smislu, već ture sa gorućim društvenim temama (siromaštvo, izbeglištvo, zavisnost) koje vode osobe iz tih društvenih grupa. Time se želi stvoriti svest o ljudima koji se nalaze u teškim životnim situacijama, otkloniti predrasude i informisati o izazovima i kompleksnosti ovih tema. 

 

 Naslovna fotografija:Mark Glassner

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!