Društvo

Smanjimo emisiju štetnih gasova – delujmo ekološki

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan povodom manifestacije „SMANJIMO EMISIJU ŠTETNIH GASOVA – DELUJMO EKOLOŠKI“ pozvao je građane i institucije da obrate više pažnje na životnu sredinu i da, uključivanjem u ekološke inicijative, većim aktivizmom i promenom svojih navika i ponašanja, doprinesu njenoj zaštiti.

Ministar je na manifestaciji kojom su simbolično obeleženi Evropska nedelja mobilnosti, Svetski dan bez automobila i Svetska nedelja zelene gradnje kao tri globalno značajna ekološka datuma, ukazao da je jedan od najznačajnijih nacionalnih ciljeva u zaštiti životne sredine smanjenje gasova sa efektom staklene bašte i postizanje boljeg kvaliteta vazduha.

Emisija gasova staklene bašte u Srbiji je od 2000-e godine tri puta povećana, zbog čega Srbija mora krenuti sa ozbiljnim merama kako bi se emisija smanjila, poboljšao kvalitet vazduha, i izbegle greške drugih zemalja koje su prolazile sličnim putem razvoja, istakao je ministar. „Najveći zagađivači vazduha, pre svega, su termoenergetska postrojenja koja rade na ugalj, i to svih kategorija, od onih velikih, državnih, do onih individualnih. Strategija koju razrađujemo mora da smanji tu količinu zagađenja koje se emituje“ istakao je Trivan. Pored strateških mera, značajno je da i građani povedu računa o tome, od toga kako troše energiju, do toga kako se voze kada je reč o saobraćaju, dodao je, ukazujući na veliki udeo motora sa unutrašnjim sagorevanjem u zagađenju. „Mi ne možemo da ostanemo mimo procesa sve veće upotrebe vozila koja su hibridna i na električni pogon, i sada upravo polako radimo na tome da to uđe u primenu“, istakao je ministar.

Međutim, smanjenje emisije štetnih gasova potrebno je ostvariti i u drugim sektorima, kao što je građevinski, čemu je bila posvećena ovogodišnja nedelja zelene gradnje. Kako je istakao Trivan, 39 posto ukupnih gasova sa efektom staklene bašte potiče od objekata koji su energetski neefikasni, i pozvao lokalne samouprave da se povedu primerom Beograda i stvaraju uslove za „zelenu“ gradnju.

Goran Trivan je istakao da će Ministarstvo, Zakonom o klimatskim promenama koji će se naći u proceduri do kraja godine, dramatično i u svim sektorima ograničiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte, i realizovati niz akcija kojim će intenzivirati i ubrzati pošumljavanje kao najefikasniji način borbe protiv klimatskih promena i za kvalitetniji vazduh. Od čvršćeg utemeljenja ekologije u Srbiji, brojnih mera koje su preduzimane, ili su sada u toku, kao što su usvajanje zakona o klimatskim promenama, izmene zakona o buci, izmene zakona o upravljanju otpadom, Srbija bi trebalo ovaj krug da zatvori sa zelenom ekonomijom, stvarajući ekološki odgovornije i svesnije društvo, zaključio je Trivan.  "Na skupu u se, pred ministra, obratili Slobodan Nikolić, generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova i Dragana Korica, izvršni direktor Saveta Zelene gradnje Srbije. Simboličnim zalivanjem mladice, ukazano je da su šume, biodiverzitet, priroda, neophodan uslov zdrave životne sredine.

U okviru manifestacije, brojni gosti, mališani hora „Čarolija“, učesnici kreativnih radionica, biciklisti i drugi ekolozi i zaštitari prirode, pridružili su se pozivu Ministarstva da svi zajedno smanjimo emisiju štetnih gasova i delujemo ekološki.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!