Saobraćaj i transport

Slovenačka kompanija "Adria Airways" prodata za 45.000 evra

Slovenačka kompanija "Air Adriatic" u vlasništvu biznismena crnogorskog porekla Izeta Rastodera, kupila je propalu slovenačku avio-kompaniju "Adria Airways" za 45.000 evra.

Rastoder je poznat kao uvoznik i prodavac banana, ali kao i trgovac nekretninama, osnovao je "Air Adriatic” samo nekoliko dana nakon što je "Adria Airways” bankrotirala krajem septembra prošle godine.

Rastoder je ranije saopštio da planira koristiti Adrijin sertifikat avionskog operatora (AOC) za razvoj svoje kompanije, za koju će nabaviti dva aviona, prenosi RTV.

Na aukciji za Adrijinu imovinu su, osim kompanije "Air Adriatic", učestvovale još dve kompanije – hrvatska "Komforija", koja je registrovana i u Sloveniji, kao i "Dil aero", novoosnovana firma u vlasništvu bivšeg pilota "Adria Airways"-a Dejana Slodeja.

Sertifikat AOC trenutno je u stanju suspenzije zbog stečaja "Adria Airways", ali će on biti vraćen nakon što "Air Adriatic"-a ispuni određene obaveze po slovenačkim propisima o civilnom vazduhoplovstvu, među kojima je i posedovanje operativnih aviona.

Slovenački AOC daje vlasniku prava na održavanje komercijalnih usluga iz Slovenije i drugih zemalja članica EU.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!